Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Guckusko och urskog i Los

Onsdag 14 juni åkte ett sällskap på 16 personer till Los i Svenska Turistföreningens regi. Enligt programmet skulle vi under Karl Rudolphis ledning söka efter guckusko i Los och besöka Börningsbergets naturreservat.

Annons

Vi besökte två säkra ställen för att finna guckusko. Men därav blev det intet. Förmodligen har den kyliga våren försenat blomningen med cirka två veckor.

Nästa utflyktsmål blev alltså Börningsbergets naturreservat söder om Fågelsjö.

I Länsstyrelsens beskrivning av naturreservatet finns bland annat följande att läsa: Reservatet består av gammal gran- och barrblandskog. En stor del av skogen består av cirka 300-åriga tallar där vissa träd är uppemot 40 meter höga. Död ved i form av lågor och torrakor förekommer inom området. Där finns en rad hotade arter bland mossor, lavar, svampar och insekter. I reservatets södra del finns en bäck och flera gölar vilket gör marken bördig och örtrik.

Efter vandringen på den intressanta naturstigen var det dags för besök i Börningsbergs skogsmuseum som visar kojor, verktyg, slädar och annat som hör till det tidigare skogsarbetet.

Harry Högberg, STF Ljusdal

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons