Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Grannsamverkan sprider sig: Ligg steget före tjuven!

Göm inte husnyckeln under dörrmattan, eller under blomkrukan på bron. Och skriv inte på dörren att du är borta. Ligg istället steget före tjuven. Det fick ett 30-tal Lillhagabor lära sig när kommunpolisen Rolf Ångström kom till Bygdegården i Borr för att informera om grannsamverkan.

Byalaget i Lillhaga har legat i malpåse under många år. Nu är ett nytt byalag bildat och flera aktiviteter är redan inplanerade. Den första var att bjuda in kommunpolisen Rolf Ångström för att informera om grannsamverkan.

- Idag har vi 16 områden i kommunen med grannsamverkan och förutom Lillhaga-Borr så har vi två områden till på gång, det är Rolfhamre-Måga och området kring Furugatan. Just i det senare området har det varit ett antal villainbrott den senaste tiden, berättade Rolf Ångström.

Annars så är Ljusdal ett område förskonat från inbrott. Under perioden 1 januari till 31 oktober har 12 villainbrott begåtts, två lägenhetsinbrott. När det gäller fritidshus så är siffran något högre, 23.

- Grannsamverkan startade i Seattle, USA på 1970-talet och kom till Sverige (Linköping) i mitten på 1980-talet. Grannsamverkan är inget medborgargarde utan man ska vara som vanligt – inte nyfiken, men lite mer observant kanske man kan säga. Kanske kolla lite extra om det kör omkring en obekant bil i området, eller när det rör sig människor i grannskapet som man aldrig har sett tidigare, säger Rolf Ångström.

Målet med grannsamverkan är att lära sig att ligga steget före tjuven. Att hjälpas åt, till exempel, när grannarna är bortresta. Parkera en bil på garageuppfarten, häng tvätt på deras torkvinda som att det vore någon hemma i huset. Skriv inte på dörren att det inte är någon hemma.

Målet med grannsamverkan är minskad brottslighet och att öka tryggheten.

Nu har de boende i Lillhaga-Borr området att utse ett antal kontaktpersoner innan projektet kan startas.

Leif Sundell

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel