Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Gökotta i Norrala

En skön gökottemorgon i skir vårgrönska lockade på Kristi himmelsfärdsdag ett 25-tal personer till Himlaprinsens sten i byn Styvje i Norrala.

Denna tradition startade 1977, berättar Alsy Forslin som har all historik om detta. Då firade man första gången så kallad Gökotta i denna skogsbacke, där himlaprinsens monument restes i juni 1953 till minne av styvjesonen Jon Svensson (1788-1852). “Bygdehelgon och Himlaprins” står det inhugget i stenen tillägnad denne säregne gudsman.

Arrangörer i år var Missionsförsamlingen och Svenska kyrkan i Norrala. Lennart Svensson hälsade välkommen, kyrkoherde Lise-Lott Wikholm talade och Eivor och Ingvar Garpebo underhöll med sång och musik. Morgonen fortsatte därefter som vanligt med samvaro kring medhavd kaffekorg, ackompanjerad av fågelsången från träden och fårens bräkande i hagen.

Sture Claesson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel