Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Gävleborgs energi- och klimatstrategi presenterades på Café Planet

Under tisdagskvällen den 25 februari presenterade Evelina Loberg från Länsstyrelsen Gävleborg, länets nya energi- och klimatstrategi vid Café Planet som arrangeras av Omställning Hudiksvall.

De övergripande målen i strategin är att länet ska vara klimatneutralt till 2035 och att den koldioxidbudget som krävs för att uppfylla Gävleborgs del av Parisavtalet inte ska överskridas. Det är tuffa och utmanande mål som Evelina uttryckte har satts utifrån vad som är nödvändigt och inte med utgångspunkten vad som är möjligt att nå. Skulle utsläppen i länet fortsättningsvis ligga kvar på nuvarande nivå kommer koldioxidbudgeten att överskridas inom sex år.

Av de sju fokusområden som strategin utgår från, däribland fossilfria och effektiva transporter, hållbar konsumtion, cirkulär biobaserad industri och förnybar energi, är det i nuläget prioriterat att jobba med elnät och elproduktion samt transporter. Bara transporterna tillsammans med arbetsmaskiner står för 60% av länets utsläpp av växthusgaser och är den stora utmaningen i länet. Det räcker inte med att byta bilar och drivmedel utan transporterna måste minska.

Evelina tryckte också på det faktum att förutsättningarna för att ställa om i länet är goda med bland annat tillgång till förnybar energi, biodrivmedel och träprodukter.

Åhörarna fick under kvällen även ta del av nyheten från Andréa Bromhed, Hudiksvalls kommunledning, att Hudiksvalls kommuns energi- och klimatstrategi ska revideras inom kort i och med ny mandatperiod. Det kommer då väl till pass att det finns en strategi på länsnivå att utgå från.

Julia Tirén Ström

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel