Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Gårdskväll på Sven Petters gård: "En kväll fylld av Trönöhistoria och kärlek"

Kan man känna kärlek till en gård eller en plats? Med de orden välkomnade och öppnade Cecilia Bäckius gårdskvällen vid Sven Petters gård i Trönö.

Ja, det var ju egentligen söndagseftermiddag, inte kväll, då närmare 50 personer samlades för att höra berättas om Sven Petters, en hälsingegård, som ägs av Cecilia och Mattias Bäckius.

Det var ett evenemang i samarbete med Trönö hembygdsförening. Vi fick sitta vid fint dukade kaffebord i salen på övervåningen. Den salen har längre tillbaka även fungerat som skolsal för flera av bygdens barn.

Cecilia berättade varmt, kärleksfullt och strukturerat om sin släkt och släktgårds historia. Hennes pappa är uppväxt på gården. Hon berättade om livsöden med koppling till gården som hos mig lockade fram såväl skratt som en tår i ögonvrån. Fint och välregisserat varvades Cecilias berättelse med att Birgit Lundgren, ordförande i Trönö hembygdsförening, kunnigt och fängslande informerade om fakta och historia från samtiden. Vi fick bl.a. höra om nöden i Sverige under slutet av 1860-talet, barnafödslar, barnmorskans roll i bygden, skolgången och utvandringen till Amerika. Vi fick även höra om tillverkning av Mattons-vedspisar.

Vid en paus serverades kaffe med massor av gott hembakat bröd. Där fanns också en fotoutställning, som knyter an till gårdens historia.

På några av bilderna såg jag några kända ansikten, bl.a. min farfar. Sven Petter är min farfars far. Min pappa och hans syskon har med stolthet i rösten delat med sig av många fina berättelser om och från Sven Petters gård. Jag förstår nu att deras sätt att berätta hade sin grund i att de kände stark gemenskap med släkten och därigenom troligtvis, precis som Cecilia, kärlek till gården.

Madelaine Thelin

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel