Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Gånglåt till Björkberg

Björkbergs byalag med byarna Björkberg, Toms och Malungshed i Orsa Finnmark, som tillsammans har åtta bofasta och många fritidsboende, kunde efter lättande restriktioner denna sommar återuppta traditionen med en utställning och ”kafé” på lördagar.

Den här sommaren visades fotograf Gustav Grälls utställning ”Gånglåt till Björkberg” vilken är en hyllning till hans farfar Stig Gräll som skulle fyllt 90 år 2021. Stig var en central figur i de mycket populära spelmansstämmor som arrangerades i Björkberg under hela 90-talet. Senaste stämman genomfördes 2001.

Utställningen som fått stor uppmärksamhet både i lokala och nationella medier består av dragspelare fotograferades när de framför just ”Gånglåt från Lehtomäki” (Lehtomäki är det finska namnet på Björkberg) som är skriven av Stig Gräll.

Sista helgen i augusti avslutades det med ett musikarrangemang med olika artister och spelmän. Först ut var GUF (Gävleborgs Ungdoms Folkband) därefter Finnmarkens spelmanskapell för att avslutas med Lisas. Däremellan, och efteråt faktiskt en bra bit in på kvällen, några glada spelsugna buskspelare.

Finnmarken bjöd på ett fantastiskt sensommarväder för de cirka 150 förväntansfulla besökare som hittat dit. Flertalet besökare utryckte sin uppskattning och hoppades på en fortsättning kommande år.

Styrelsen i Björkbergs byalag vill också tacka ABF Västra Hälsingland, Region Gävleborg, Ljusdals kommun och sist men inte minst alla som hjälpte till före, under och efter utställningen.

Kent Nilsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel