Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Friluftslivets år startade med skridskor för Alfta fritids

Visste ni att 2021 räknas som Friluftslivets år? Det är Svenskt friluftsliv som dragit igång kampanjen Luften är fri och syftet är att få fler att prova på olika typer av friluftsaktiviteter i sin närmiljö.

Under julledigheten, då det mesta annars varit stängt – har utomhusaktiviteter fått ett rejält uppsving.

I sviterna av coronapandemin har den svenska idrottsrörelsen fått ställa in – både inomhusarenor och aktiviteter. I stället har barn och unga fått förlita sig till ”gamla hederliga” aktiviteter utomhus. Självklart tråkigt för många inomhusidrotter och föreningar – men det har i stället gett en succéstart på det nya året 2021 som även räknas som Friluftslivets år.

Pulkabackarna har nötts ner till bara gräset, parkeringarna till de längdspår som funnits har svämmats över, korv med bröd har blivit hårdvaluta likt toapapper 2020 och till och med framskottade skridskobanor på sjöisar har blivit en vanlig syn. Det var länge sen friluftsaktiviteter i vår absoluta närmiljö var så populära!

Under fredagseftermiddagen var det fullt med barn på den uppskottade banan vid Kvarnsveden i Alfta. Det kryllade av barn som åkte skridskor, spelade hockey och grillade korv. Denna eftermiddag var det fler än vanligt då även Alfta fritids förlagt sin verksamhet utomhus på isen.

– De är jättekul att åka skridskor, säger Michaele Semret som är en av de barn som laddar med en nygrillad korv för att orka åka en sväng till. Michaele tycker det är bra att man får prova på olika aktiviteter på fritids, men har inte ro för någon längre pratstund då han snart är ute på isen igen.

Under friluftslivets år hoppas Evelina Nyholm, pedagog, att man kan planera in ytterligare aktiviteter med friluftsanknytning. Redan nu har man planerat in längdskidor och pulkaåkning som kommande aktiviteter. Just friluftsliv är något som Evelina själv brinner för:

– Att vara i skogen ligger mig varmt om hjärtat. Där jag gör allt från att orientera, åka längdskidor, plocka svamp, kolla efter djur och campa.

Evelina hoppas också att fler barn samt vuxna ska få komma ut mer och upptäcka vår fina natur samt lära sig mer om vad egentligen friluftsliv är.

– För vad är egentligen friluftsliv? Det kan handla allt om att komma ut i naturen, lära sig göra eld, lära sig fågelarter eller helt enkelt bara vara utomhus i nuet. Det finns otroligt mycket att se/upptäcka/göra i naturen. Jag hoppas att fler skolor och fritidshem antar uppmaningen kring Friluftslivets år, avslutar Evelina.

Andreas Davidsson, Alfta

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel