Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Friluftsgudstjänst med kulturinslag på fäbodvall

Norralas-Trönö församling fortsätter med sina friluftsgudstjänster hela sommaren. Programmen varierar. Den 19 juli var det fullt med folk på Idfjärdens gamla och vackra fäbodvall i Norrala.

Det bjöds på mycket sång och musik. Prästen Lise-Lott Wikholm höll i trådarna och predikade. Sommarens kyrkomusiker Astrid Åbonde spelade till psalmerna.

Tre syskon Westin, Holme, Klara och Jill, från Ringa i Norrala bjöd på många kända folkmusiklåtar som de spelade på fiol och cello. De spelade musik som passade utmärkt på en gammal genuin fäbodvall.

Roger Bergström, som forskat en del i lokal hembygdshistoria, berättade om vallens gamla historia och om några av de vackra fäbodstugorna. Han berättade också att vallen är något av en levande fäbodvall idag eftersom det bland annat finns en fjällko, gäss och höns där.

Innan man samlades till kaffe i gröngräset gick några runt och tittade på de fina fäbodstugorna. Idfjärdens fäbodvall är en riktig idyll i Söderhamns kustband och alla verkade trivas vid friluftsgudstjänsten.

Text och foto: Jan-Eric Berger

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel