Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Friluftsfrämjandet i Hudiksvall besökte Hamra Nationalpark

Drygt 20 medlemmar från Friluftsfrämjandet/Hudiksvall reste lördagen den 14 maj till Hamra Nationalpark för att stifta bekantskap med den unika natur som där stått orörd sedan 1909 då nationalparken instiftades.

På vägen dit singlade snöflingor i luften och vi funderade vad denna dag i mitten av maj skulle bjuda på för väder. Vid nationalparkens huvudentré mötte Jan Hedman som tidigare var naturbevakare här. Jan berättade att han första gången kom hit för 50 år sedan och att han under dessa år kan se olika förändringar i nationalparken bl a att granen sakta men säkert tar över på tallens bekostnad.

Hamra nationalpark bildades tillsammans med 8 andra nationalparker. Sverige var då först i Europa att bilda nationalparker. I Hamra avsattes endast 28 ha och detta var landets minsta nationalpark fram till år 2011 då ytterligare ca 1 350 ha avsattes utmed Svartån ner till Voxnan. Endast 1,6 % av Sveriges areal är avsatt som nationalparker och det är av oerhört stor vikt att bibehålla denna natur som den såg ut och fungerade innan människan började exploatera på det sätt som är möjligt idag.

Jan Hedman tog oss utmed Urskogsslingan där han, bland mycket annat, berättade om olika tickor vi passerade och vi fick dofta på den nordliga anistickan som drängarna använde för att dofta lite bättre när de skulle på dans. Vi lärde oss skillnaden mellan skägglav och garnlav och även skillnaden mellan blåslav och lunglav, tittade på den rödlistade orkidén knärot, såg tuvull som ännu inte hade sina vita tussar och fick fundera på varför furor växer i spiral.

Vi såg också lämningar från den stora skogsbranden i området mitten av 1800-talet och fick höra att en tall kan ha en omloppstid på 1 000 år om man räknar in alla dess faser som levande och dött träd samt i förmultningsstadiet (låga). Urskogsmiljön med alla dess små och stora detaljer inbjuder till frågor och funderingar och Jan svarade kunnigt på allt vi ville veta.

Vid huvudentrén finns information om nationalparken, dess djur- och växtliv. Där finns också anordningar för att äta matsäck och grilla. Efter lunch gick vi på egen hand utmed Myrslingan, en lättvandrad 2,5 km lång promenad. Lite frusna, lite trötta men mycket nöjda medlemmar i Friluftsfrämjandet vände sedan hemåt med den inhyrda bussen.

Hans Bovin

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel