Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Fredskalla, improvisatörer och entreprenörer

SAM – Skola arbetslivsmässan genomfördes för tredje året i rad på Bergsjö skola lördagen 14 maj.

Det var årskurs åtta och nio som tillsammans med handledare på sina respektive praoplatser redovisade sina praodagar och marknadsförde sitt företag.

Eleverna har varit på sina praoplatser en-två dagar i månaden från oktober och fått en inblick i Nordanstigs näringsliv och i de kommunala verksamheterna. Ett 40-tal företag och verksamheter har tagit emot praoelever under detta läsår.

Mässansvariga Janina Stoor och Mia Rydell betonade betydelsen av alla olika företag som finns i vår kommun och vikten av att vi ger eleverna en insyn i hur det är att starta och driva ett eget företag utifrån en egen idé.

Rektor Eva Klang och utbildningschef Eva Fors lyfte fram glädjen i att se alla engagerade och målmedvetna elever och poängterade att det också visar sig i de nationella rankningslistorna där kommunen klättrar sakta men säkert uppåt.

Lisa Östlund-Bergman talade för företagarföreningen och efterlyste fler företagare som erbjuder platser till eleverna och kanske därmed också hittar en framtida arbetstagare.

Kommunalrådet Monica Olsson gjorde en tillbakablick till då skolan och politiken tillsammans med företagarna för ett antal år sedan började förändra praon och tanken på att ordna en lokal mässa föddes.

Mellan underhållning av lokala musiker, bl a trubaduren Nils Karlsson, och både trum- och dansuppvisning, så kunde man smaka på mat från alla världens hörn, dricka kaffe och ställa frågor till lokala politiker. Skolan hade också försäljning av blomman Fredskalla, Med denna växt vill vi påminna om att alla elever har en plats på vår skola och vi behöver träna oss i att förstå, respektera och lära av varandra.

Årskurs sju hade speciella uppdrag tillsammans med sina mentorer under dagen när det gällde värdskapet, t ex ansvarade de för en välbesökt fotohörna. Sjuorna fick också avsluta mässan genom att skjuta upp de raketer de tillverkat under teknik-/No lektionerna.

Eva Klang, rektor 4-9 Bergsjö skola

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel