Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Från Nobelmiddag till Albertina – Malin Söderström gästade Berga Brystuga

Redan som tioåring gick hon sin första matlagningskurs, som blev början på en framgångsrik och uppmärksammad karriär som kock och krögare. Det berättade stjärnkocken Malin Söderström som var årets första gäst att samtala intervjuserien ”I dörröppningen” i Berga Brystuga.

Annons

Med erfarenhet från Kocklandslaget och ansvarig för Nobelmiddagen, tog Malin förra året över restaurang Albertina i Skärså, tillsammans med sin syster Anna.

Även om Malin aldrig bott i Skärså, har hon sina släktrötter där och har tillbringat somrarna i det gamla fiskeläget i Söderhamns skärgård. Och när de förra krögarna på Albertina ville lägga av, var fortsättningen rätt given.

– Visst hade vi haft våra funderingar på Albertina, berättade Malin, och när möjligheten öppnade sig slog vi till.

Och det har varken hon eller hennes syster ångrat.

Den första sommaren med Albertina blev både hektisk, lärorik och rolig. Mycket folk och många uppmuntrande tillrop. Det blev verkligen inte mycket tid över till annat.

Men Malin är van vid högt tempo och att driva många projekt samtidigt, även om restaurangen på Moderna museet på Skeppsholmen i Stockholm har varit något av en ryggrad i hennes kock- och krögarliv sedan många år tillbaka.

Hon blev den första kvinnan i kocklandslaget och har fått mängder med utmärkelser för sin matlagning.

Dessutom har hon skrivit kokböcker, deltagit i Kockarnas kamp, lagat mat i Nyhetsmorgon i TV4 och varit gästjury i Sveriges mästerkock.

Bland det häftigaste i hennes kockliv var ändå att får ansvaret för Nobelmiddagen för snart tio år sedan.

– Ja, det var verkligen en stor utmaning, sa Malin Söderström och berättade om den viktiga och minutiösa planering som krävdes, både av menyn och logistiken.

Samtidigt betonade Malin att det viktigaste inte är fantasifulla skapelser, utan att gästen tycker om maten, oavsett om det är Nobelmiddag eller Albertina som gäller.

På frågan om varför det finns så många mer eller mindre stränga inriktningar vad gäller mat, som till exempel veganer, flexitarianer, pollotaroianer hade Malin inget enkelt svar. Kan det vara typiskt svenskt?

Hon konstaterade dock att den typen av önskemål om specialmat möter hon inte då hon har internationella gäster i restaurangen.

I mitten av mars kommer bussföretagaren Larsa Lönn till ”I dörröppningen”. Och i slutet av april gästas Berga Brystuga av Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör i Svenska Dagbladet med rötter i Sydkorea och Arbrå.

Anders Eklund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel