Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: "Framtidsfullmakt och arv" temat på månadsmöte med HjärtLung

Juristen Mari Lundquist besökte månadsmötet hos HjärtLung Bollnäs-Ovanåker den 10 mars. 56 medlemmar hade samlats på Kämpens för att höra mer om framtidsfullmakter som är en relativt ny typ av fullmakter.

Annons

Förenklat kan man beskriva en framtidsfullmakt så, att den träder i kraft när personen som har utdelat den till en annan person, ofta närstående, har hamnat i en situation där personen själv inte kan sköta sina egna angelägenheter och då inte bara de ekonomiska. Det kan gälla boendefrågor, inom hemtjänsten m m.

Ett exempel som hon tog upp var när ett par tillsammans äger ett hus och den ena parten t ex får en stroke eller blir dement och måste flytta till ett särskilt boende och den andra parten tycker att huset är för stort och vill sälja och flytta till ett mindre boende. I det fallet har inte den friska parten rätt att sälja huset såvida de inte har skrivit framtidsfullmakter. Det går inte heller att skriva fullmakten när personen redan har blivit sjuk utan den måste skrivas medan personerna är fullt tillräkneliga och bevittnas.

Hon berättade även om arvsordningar och vikten av att skriva testamente, speciellt om det finns särkullsbarn och vid samboförhållanden.

Jag tror att de flesta som lyssnade på henne fick en del att tänka på när de kom hem. Efter fikat informerade vi om HLR (hjärt- och lungräddning) och det fanns möjlighet att prova på att göra hjärtkompressioner.

Inge Pettersson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel