Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Framtidens sjukvård – är det robotar och ingrepp i arvsmassan? Hänger etiken med?

Nästan 100 åhörare hade kommit till Senioruniversitetet i Hudiksvall den 7 maj för att ta del av Kjell Asplunds, f d generaldirektör för Socialstyrelsen och ordförande för Statens medicinska råd, föreläsning om framtid, teknik och etik.

Den tekniska utvecklingen går snabbt, men hinner etiken med? Hur ska en självkörande bil programmeras för att veta om det är katten eller flickan den ska köra på, om den hamnar i en oundviklig valsituation?

Många av oss är idag en slags reservdelsmänniska. Nya höftleder, linser och konstgjord befruktning är ingenting vi ställer oss negativa till, tvärtom. Olika typer av robotar är ingenting nytt idag, men fortfarande känner många en viss skepticism inför tanken på robotar inom t ex åldringsvården. Här finns dock redan flera olika typer av robotar, t ex kommunikationsrobotar, en slags läsplatta på hjul, robotar för rörelseassistans liksom för hjälp med dusch, toalettbesök och ätande. I Japan är en robotsäl populär på äldreboenden.

Vartannat jobb kommer att automatiseras inom 20 år. Exempel på yrkesgrupper som till 90% kommer att ersättas av robotar är fotomodeller, redovisningsassistenter, maskinoperatörer, biblioteksassistenter, kassapersonal m fl. Vad gäller vård- och omsorgspersonal ligger siffran på 33%. Å andra sidan rapporterade Ekot för en tid sedan att 225 000 medarbetare behöver nyanställas inom vård och omsorg de närmaste tio åren och det största behovet finns inom äldreomsorgen, där mer än en fjärdedel av de anställda beräknas gå i pension.

Hur ser då de etiska aspekterna på utvecklingen ut? Statens Medicinska råd ser människovärde och människosyn, trygghet och tillit, integritet, egenmakt och mänsklig närhet som de viktigaste etiska värdena. Gör gott! Skada inte! Respektera självbestämmandet! Var rättvis! är ledorden.

Kjell Asplund talade också om den nya gentekniken, stamceller och odling av mänskliga organ hos djur för transplantationer. Vilka etiska aspekter måste beaktas här? Vi måste självklart överväga nytta vs risker. Finns risk för långtidseffekter, d v s möjlig påverkan på kommande generationer, hur hanterar vi kunskapsluckor, kan det finnas risk för att rasförädlade program klampar in? Hur undviker vi det kommersiella trycket och risk för exploatering?

Detta var Senioruniversitetets sista föreläsning för vårterminen. Ordförande Inger Persson tackade Kjell Asplund för hans synnerligen informativa och intressanta föreläsning.

Ing-Marie Bergroth

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel