Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Fotoutställning om emigranter växte under coronan

Fotocirkeln i Trönö Hembygdsförening anordnar varje år en fotoutställning som i år fått temat "Amerikaemigranterna från Trönö". Men så kom coronan under våren och cirkelträffarna fick ställas in.

De Amerikafotografier som redan fanns i föreningens samlingar utgjorde ändå grunden till utställningen, som flyttades fram till mitten av augusti för att visas samtidigt som den senaste byaboken om Hamre och Orsten släpptes.

Med kontakter per telefon och mail under våren utökades antalet fotografier på Amerikaemigranterna hela tiden fram till dagen innan utställningen. Efter en helg i Trönö där många besökare kom både för att köpa den nya byaboken och för att se utställningen, flyttades den till Söderhamns bibliotek veckan därpå. Även där har utställningen kompletterats med både text och fotografier. Utställningen omfattar nu mera än 100 fotografier med texter om de som tog steget att flytta till en okänd kontinent för mera än 100 år sedan.

De flesta utvandrade direkt från Trönö, genom att anmäla flyttningen hos prästen, medan andra avvek eller rymde. Vissa som var födda i Trönö emigrerade från annan ort, tex familjen Lindeborg som emigrerade från Malmberget till Brasilien. Den största gruppen emigranter från Trönö var ensamstående unga män som for i början av 1900-talet och flera av dessa återvände hem efter några år, även om några blev kvar i 50 år innan hemfärden.

I kyrkböckerna framgår att de första från Trönö for 1868, vilket alltid varit en vedertagen sanning, till i förra veckan då det visade sig att en 18-årig yngling, Mickel Mickelsson från Sterte, gått till sjöss från Sjömanshuset i Söderhamn 1852 och befann sig i Amerika 1860. Han är nu den förste vi har kännedom om från Trönö som bosatte sig i Amerika och dessutom finns han på ett fotografi på utställningen. Mickel Mickelssons bror Erik med familj emigrerade "på rätt sätt" 1884. Internet kan göra underverk. Till fredag finns möjlighet att se utställningen på biblioteket i Söderhamn

Birgit Lundgren

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel