Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Forsascouter på cykeläventyr

Söndag 14 juli drog Forsa Scoutkår iväg på en cykeltur till Mora. Turen planerades till 3 dagar vilket innebar knappa 7 mil/dag. Visst var det en del av både scouter och ledare som funderade på vad de gett sig in på precis innan avfärd, men humöret var på topp, trots att första cykeln pajade redan efter 500 meter.

Första rejäla fikastoppet blev i Nianfors, vid bystugan. Ett besök kan rekommenderas. Här tog några turens första dopp. Resan gick sedan vidare genom Arbrå till sjön Galven där första natten tillbringades i stugan vid sjön. Även där är det väldigt vackert med utsikt över sjön och en härlig sandstrand.

Efter natten i Galven – vissa hade slocknat tidigt och lyckats få 11 timmars sömn – vaknade vi till regn. Men, när det var dags för avfärd hade det nästan slutat.

Hela gänget var på benen, visst var de lite stela och visst hade de upptäckt helt nya muskler, men humöret var gott, ja, nästan på topp efter att under gårdagen ha cyklat 7 mil.

Denna andra dag kom att bli resans tuffaste med rejäla backar innan lunchstoppet vid ”Svenska Fönster Arena” i Edsbyn (namnet till trots konstaterade våra scouter att arenan synes sakna just fönster).

Sedan en något flackare terräng innan vi närmade oss gränsen mellan Hälsingland och Dalarna. Den terrängen går inte av för hackor.

Nästa gång du åker bil, så kan du ju fundera på hur dessa enorma backar milen före Dalfors (och efter) skulle kännas på en cykel. Men fram kom vi, och den andra natten tillbringades i Dalfors bygdegård, där för övrigt lanthandeln belägen 300 meter bort, högst sannolikt hade en av sommarens bästa dagskassor.

Sista dagen började även den med rejäla stigningar, men det var lyckliga scouter som konstaterade att terrängen planade ut och bjöd tillbaka på en hel del höjdmeter på resan ner till Mora dit samtliga anlände under tidiga kvällen.

När cyklingen inleddes var det hett och soligt men innan gänget var framme i Mora hade det mesta i väderväg avverkats, det vill säga ett klassisk svenskt sommarväder.

Vi är himla imponerade och stolta över våra scouter. Helt vanliga ungdomar, de yngsta ska börja i högstadiet, som nu avverkat 20 mil på cykel. Vissa brukar cykla max 3 km, ett par hade inte ens en egen cykel, men vill man så går det!

Att få känna att man kan. Att flytta gränser är så himla viktigt. Att vara 8 år och våga sova över på scoutstugan, att våga åka på sitt första scoutläger. Du kan! Du är duktig – och det kommer ingen att kunna ta ifrån dig. För att cykla till Mora, det växer man av.

Thomas Norrman

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel