Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Författarbesök för Ovanåkers femteklassare

Barn- och ungdomsförfattaren Petrus Dahlin besökte femteklassare i Ovanåkers kommun under tisdagen och onsdagen. På tisdagen var det åk 5 på Alftaskolans tur att få träffa författaren.

Biblioteken i Ovanåkers kommun har under flera års tid bjudit in en författare till att besöka kommunens femteklassare. I år var det barn- och ungdomsförfattaren Petrus Dahlins tur. Våren 2019 kom Dahlin ut med boken Bara den svagaste överlever. Eleverna i klass 5 på Alftaskolan hade förberett sig inför besöket genom att lyssna och läsa olika utdrag ur författarens böcker och hade förberett frågor till honom.

– Jag började skriva böcker när min son var liten och hade svårt att sova på nätterna, berättar Petrus Dahlin. Min första bok blev därför en bok som hette Godnatt lampan och var 57 ord lång, fortsätter han.

Nu har han arbetat som författare i 15 år och gett ut 42 böcker.

– Jag gillade inte att skriva i skolan, berättar Petrus Dahlin. Mina favoritämnen i skolan var bild och samhällskunskap, fortsätter han.

Att han gillar att rita och teckna har varit en fördel för honom, då tecknandet varit en viktig del i hans skrivprocess.

- Jag brukar använda mig av en tankekarta när jag planerar mitt skrivande, berättar Petrus Dahlin. Jag ritar bilder och miljöer för att hålla koll på och komma ihåg hur t ex platser förhåller sig till varandra.

– Att skriva en bok tar olika lång tid. Böckerna om Kalle Skavank tog kanske 2-3 månader, Hjärtlös tog kanske 4 månader medan den senaste boken Filix Wood - Bara den svagaste överlever, tagit längre tid, berättar författaren. En anledning att den tagit längre tid är att Petrus Dahlin tecknat hela världen i förberedelsefasen samt gett alla karaktärer namn på latin.

Författarbesöket var väldigt uppskattat av både lärare och elever på Alftaskolan.

Alva Hisved, Joanna Söder, Amanda Norden och Demin Backeby Liljeroos är några elever som går i klass 5 på Alftaskolan.

- Han var snäll, trevlig och hade humor, berättar de. Han berättade spännande saker och vi fick även hans autograf, fortsätter de.

Alla i klassen är överens om att det var givande med författarbesöket:

- Vi lärde oss hur man kan skriva bättre historier och hur man kan planera sina berättelser. Ett tips var att använda tankekartor, och att börja med att skriva slutet i en berättelse, avslutar eleverna i klass 5.

Linda Göllas, klasslärare, klass 5, Venus och Kometen, Alftaskolan

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel