Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Föreningen Norden på landskapsresa till Västerbotten och Ångermanland

Föreningen Norden Hudiksvall – Hälsingland hade i år Västerbotten och Ångermanland som mål för sin landskapsresa. Vi åkte i en bekväm dubbeldäckare under fem dagar runt i dessa landskap.

Annons

Första resmålet var Lövångers kyrkstugor, med anor från medeltiden, i Skellefteå kommun där vi också bodde två nätter. Mycket fin kyrkstad med över 100 kyrkstugor i bra skick bevarade men även använda som pensionat. I Lövånger besökte vi även sockenmuseet och fick titta på en ”kyrkkammare” med västerbottnisk inredning och en med österbottnisk inredning.

Dagen efter besökte vi Bjuröklubb, Västerbottens östligaste punkt. Känd från väderrapporten men även välbekant fyrplats, lotsplats och fiskeläge. På medeltiden hade Umefiskarna ensamrätt till fisket. Därefter rundtur i Skellefteå med besök på Lejonströmsbron, Sveriges äldsta träbro färdigbyggd 1737. Fortfarande i drift med biltrafik. Eftermiddagen ägnades åt besök på författarmuseum i byn Sjön. Museet har byn tillägnat sina författare P-O Enquist, Anita Salomonsson, Kurt Salomonsson och Hjalmar Westerlund.

Tredje dagen började vi på Burträsk Mejeri där den berömda Westerbottensosten tillverkas. Vi fick också höra anekdoten att receptet kom till när mejerskan Ulrika Eleonora Lindström år 1872 ystade osten ”fel” då hon fick besök av en friare och glömde både tid och rum. Burträsk är idag det enda mejeri i världen som har den varumärkesskyddade osten. Resten av dagen ägnades åt rundtur i Bygdeträsk, med Sveriges längsta björkallé. Bygdsiljum med företag som Martinssons Trä som tillverkar limträ, korslimmat trä och moderna träbroar. Därefter gick resan till Kålaboda Lantbruksmuseum med en fin samling av lantbruks- och hushållsföremål från förra seklet.

Efter incheckning på Scandic Plaza Hotell i Umeå fick vi bevista en föreställning på Norrlandsoperan. Symfoniorkestern hade säsongsöppning med en modern och klassisk repertoar med sopran Camilla Tilling.

Fjärde dagen ägnades åt rundtur i Umeå med Röbäcks slätten, Ålidhems centrum, Norrlands Universitetssjukhus, Universitets Campus, Hembygdsområdet Gammlia och Regementsområdet.

Hemresedagen stannade vi för lunch i Norrfällsviken. Fiskeläget har anor från 1600-talet och ägdes av Gävlefiskarna men är numera ett fritidsområde med restaurang, camping, konferensanläggning och golfbana. Vid ankomsten till Hudiksvall tog det fina vädret slut och vi möttes av åska och regn.

Gunnar Grenholm, reseledare

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel