Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Föreningar gjorde dagstur i bygden

Vision Veteranerna och SKPF pensionärerna avd 50 inbjöd sina medlemmar till en dagstur i det vackra vårvädret.

Vi började besöket hos den ekonomiska föreningen DellenCat och fick förmånen träffa Jan- Åke Malmqvist en av delägarna, en entreprenör av stora mått!

Målsättningen med föreningen är att bygga båtar, sälja miljövänligt material och stimulera lokala företag att vara med i utvecklingen! Holmen är en av aktörerna.

Något som många av oss inte visste, var att DellenCat har utvecklat ett miljövänligt material, nanocellulosa som är ett material som består av cellulosafibriller i nanostorlek. Grunden är träfibrer.Ett material som kan ersätta glasfiberväv till bl.a båtar, alltså ett mycket mer miljövänligt material.

Det blev historia för oss, vi var den första gruppen som både fick se och känna på nanocellulosan!

Jan-Åke berättade med stor entusiasm, att fler projekt är på gång bl. a har ett Ljusdalsföretag, beställt kanoter byggt med det nya materialet. Föreningen arbetar också tillsammans med Forsa Hembygdsförening kring sysselsättning, innovation och där även miljön är en viktig del.

Så fortsatte vi till Hälsinge Linneväveriet i Näsviken.

Ett mycket intressant besök där Urban Kaulich berättade om den kunskap som hans släkt, hans farfar och far hade om linets hantering och hur de startade upp linspinneriet i Holma Helsingland i Forsa. I dag är det Urban och Maud som driver Linväveriet.

Vi fick se de maskinella vävstolarna skapa underbara produkter, bl. a dukar och gardiner. Förutom egen produktion görs också speciella beställningsarbeten. Besöket avslutades i försäljningslokalen där de vackra sortimentet fanns att närmare titta på.

Sista besöket för dagen blev hos Kajsas Keramik i Näsviken. En härlig miljö att komma till. Här fanns vacker keramik för både bord, väggar och för trädgården!

Dagsturen avslutades med god lunch på Forsa FHS och när både själen och kroppen fått sitt, vände vi hemåt efter en dag som berikat oss väldigt mycket på olika sätt!

Elsie Bäcklund Sandberg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel