Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Föreläsning på Slottegymnasiet: ”Sverige ett smörgåsbord av möjligheter”

Mustafa Panshiri var 11 år när han och hans familj flydde från Afghanistan till Sverige. Då hade han aldrig hört talas om ordet demokrati. Rädsla var ett mer vanligt ord i hans hemland. Nu, en massa år senare åker han land och rike runt och föreläser om invandring, integration och inkludering. Och berättar om alla möjligheter som finns för även de nyanlända. Häromdagen besökte han, tillsammans med kollegan Callis Amid, Slottegymnasiet i Ljusdal och hade några viktiga ledord med sig.

Det behövdes inte många ord om sig själva förrän föreläsarna Mustafa Pahnshiri och hans kollega Callis Amid vunnit åhörarnas respekt i den av elever fullsatta aulan på Slottegymnasiet. Båda har gått, som man säger, det hårda vägen.

Mustafa Panshiri kom som flykting från Afghanistan, Callis Amid från Iran. Och när de kom fanns det inte så många att fråga om hur det fungerar i Sverige. Det som sas var i stort pekfingret i luften och "så får du inte göra" ...

Mustafa och Callis är två förebilder för hur det går att lyckas i Sverige för nyanlända. Mustafa utbildade sig så småningom till polis och jobbade i Linköping, men sedan en antal år tillbaka ägnar han nu sin tid åt att berätta för andra vilka möjligheter som finns i Sverige. Callis valde den militära vägen och har ett heltidsjobb än i dag, men sedan ett år tillbaka jobbar han då och då tillsammans med Mustafa. Båda har blivit prisbelönta för sina insatser.

- När jag tillträdde som arbetslagsledare för introduktionsprogrammet här på skolan så pratades direkt om att vi borde försöka få hit Mustafa Panshiri och Callis Amid. Vi är glada att de är här i dag för de är väldigt upptagna, berättar Misha Svechnikov.

Och att de två är upptagna förstår man när man hör Mustafa Panshiris program. Ljusdal (Slottegymnasiet) var den 230:e kommunen han besökte sedan han slutade som polis i Linköping 2015 för att helt ägna sig åt att folkbilda nyanlända. Han har också skrivit en bok i ämnet.

- I de flesta fall pratar vi för nyanlända och ensamkommande, främst från Afghanistan, Syrien och Somalia. Här pratar vi för alla elever på skolan och det kan vara nyttigt för alla att få veta att det i Sverige finns möjligheter för alla. Man måste bestämma sig bara och det är både jag och Callis bra exempel på. Sverige är, som vi brukar säga, ett smörgåsbord av möjligheter. Sen kan det vara lite mer komplicerat för oss som kommer från andra länder och det är det jag/vi vill förmedla och lära ut, säger Mustafa som tillsammans med Callis fick svara på en massa frågor efter föreläsningen.

- Jag är intresserad av att bli polis och ville höra hur man gör då när man gått ut gymnasiet. Går man via militären eller kan man gå direkt till en polisskola? var frågan som Hamse Ali ställde. Han fick förstås ett svar.

Leif Sundell

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel