Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Föreläsning på Bollnäs Senioruniversitet: "Fysisk aktivitet på recept i stället för modedieter"

Mai-Lis Hellénius är till vardags Professor vid Karolinska Sjukhuset. Egentligen skulle man kunna säga att hennes föredrag vände sig till fel publik. Dagens seniorer har växt upp med bättre livsstil och näringsintag än nästkommande generationer och kommer att leva längre än kommande generationer.

Förväntad livslängd minskar om man blickar framåt. Idag är den 84,3 år för kvinnor och 80,7 år för män.

Sverige har tappat tätpositionen i förväntad livslängd. Orsakerna ligger i vår livsstil (stress, rökning, matvanor, övervikt och dålig kondition).

Svenskarna sitter mest i hela världen och det förknippas med ”moderna” sjukdomar som diabetes typ 1, 2 och 3 (Alzheimer). Vi sitter 9-10 timmar i snitt, varav 3-4 under lång tid. Stillasittandet är kopplat till hjärtkärlsjukdomar, cancer, diabetes, Parkinson m fl.

En kort bensträckare har stor effekt på både blodsocker, insulin, blodtryck och blodproppar. Man har också funnit samband mellan fysisk aktivitet och hjärnvolym. Varje extra timme av lätt aktivitet motsvarar 1 år minskat ”hjärnåldrande”. Alltså, en lätt promenad per dag gör dig yngre. Minskat stillasittande leder till förlängning av telomererna i kromosomernas ändar. Livslängden ökar. Och det är aldrig försent att börja motionera. Det ger effekt.

Finland (som har allmän värnplikt) har under 40 år följt utvecklingen av konditionen hos unga män (19 år) och har sett samma tendens. Även muskelstyrkan i mage, bål, armar och ben har försämrats kraftigt.

En undersökning av svenskar mellan 18-74 år (1995-2017) visar att andelen med dålig kondition har fördubblats (27% till 46%). Därmed ökar risken att vi insjuknar i stroke, får övervikt, diabetes etc i ökande utsträckning.

Mai-Lis Hellénius betonade vikten av ökad motion, men slog också ett slag för medelhavslik mat för att leva sundare och längre.

Hjärtkärlsjukdomar, cancer, Parkinson, Alzheimer, Typ 2-diabetes avtar med kosthållning som liknar medelhavsmat. Tillägg med olivolja, nötter och kostkontroll är viktiga liksom nitratrika grönsaker (ruccola, sallad, rödbetor, spenat etc). Mättade fetter ger dubbelt så mycket bukfetma.

Överintag av socker, mättade fetter, mycket stillasittande gör att människor med fetma i världen ökar kraftigt i hela världen, inte minst i USA och Kina. Man räknar med att 2 människor av 3 i USA om 20 år kommer att lida av diabetes typ 2.

Vad ville Hellénius ha sagt?

Tag riskerna med stillasittande på allvar

Varje steg och varje rörelse räknas

Njut av den ”medelhavslika” maten hela livet

Mycket hälsa kvar att vinna.

Benny Johansson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel