Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Föreläsning om rebellen Selma Lagerlöf

Som vårterminens första föreläsare presenterade Senioruniversitetet i Hudiksvall Anna-Karin Palm, författare till "Jag vill sätta världen i rörelse", den hyllade biografin över Selma Lagerlöf som utkom hösten 2019.

I stället för bilden av sagotanten på Mårbacka, målade Palm upp ett porträtt av en rebell, en kvinna som tidigt bestämmer sig för att gå sin egen väg, att bli författare.

1889 klipper Lagerlöf av sin långa fläta. Hon är då 31 år gammal och arbetar som lärare i Landskrona. På nätterna skriver hon. 1891 vinner hon första pris med "Gösta Berlings saga" i Tidskriften Iduns skönlitterära tävling. Den får blandad kritik. Själv skriver hon till modern att boken är ”den bästa bok på svenska som finns”. Det tar dock ytterligare fyra år innan hon kan försörja sig på sitt författarskap.

Som nobelpristagare och som första kvinna i Svenska Akademien kom Lagerlöf att bli både världsberömd och folkkär. Men ”ingen begåvning kan utvecklas utan stränga studier och ständig övning”, citerade Palm ur Lagerlöfs brev. Lagerlöfs liv bestod också av starka vänskaper, kärlekar, kvinnokamp och en andlighet som gestaltar hur vi alla är förbundna med naturen och alla döda som gått före oss.

Jag skrev ”så att hjärnan kändes som en glödgad massa”, beskrev Palm sitt arbete med biografin. Vi hoppas att hennes skrivarstuga i Strömbacka inspirerar till flera stordåd!

Ing-Marie Bergroth

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel