Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Föreläsning om IM i Sverige och Indien

För första gången var det två personer som föreläste vid Bollnäs Senioruniversitet när januaris sammankomst ägde rum.

Annons

Janusz Lipinski, tjänsteman och Fairtrade-rådgivare vid IM:s huvudkontor i Lund och Gunnila Rooth, engagerad volontär, berättade om IM:s historia och verksamhet.

Från början, 1938, byggd på kristen grund av en varmt troende kvinna, Britta Holmström, är IM numera en icke-konfessionell organisation och är en av 17 biståndsorganisationer som får bidrag av Sida för en imponerande verksamhet i 13 länder i fyra världsdelar, inklusive Sverige. Men man är inte bara en biståndsorganisation.

Verksamheten bygger på tre pelare: Bistånd och internationellt utvecklingsarbete, Fairtrade och globalt arbete för rättvisa producentvillkor, och Integration – ett arbete i Sverige för inkluderande och antirasistiskt arbete. Genomgående har man som sitt huvudsakliga syfte att nå människor i den värld de lever i, och bekämpa fattigdom och utanförskap. Allt arbete baseras på principen om alla människors lika värde och rättigheter, och deras inneboende kraft och förmåga att förändra sin situation.

Hjälp till självhjälp är grundprincipen och det långsiktiga målet är att de människor och organisationer man stödjer ska kunna stå på egna ben så att IM kan gå vidare och inspirera och stödja andra. I hög grad inriktas arbetet på kvinnor, barn och funktionsvarierade, att förbättra deras läs- och skrivkunnighet och hälsa samt öka deras självkänsla, status och medvetande om sina rättigheter, och förmåga att försörja sig.

Vi fick se flera exempel på organisationer som IM samarbetar med, i olika delar av Indien: MESH som enbart arbetar med funktionshindrade och får igång verksamheter så att de kan försörja sig; RTU – Reach the Unreachable (Nå de onåbara) – en organisation som skapats och leds av katolska bröder och bygger skolor och sjukhus.

Att det i ett land som Indien, med 1.4 miljarder invånare, 300 språk, varav 21 officiella, finns vissa grupper som är speciellt underprivilegierade vet vi nog alla. Men att det i Syd-Indien finns stora afrikanska stamgrupper – förrymda slavar från portugisernas kolonier – det visste vi nog inte! För deras rättigheter arbetar TEED – Tribal Education and Environmental Developmemt Trust.

Svenska ungdomar får möjlighet till längre praktikperioder där de lär sig om landet och bidrar med sin egen kompetens.

Gunnila gav oss en intressant bild av sina upplevelser av IM:s verksamhet via egna bilder. Janusz kompletterade med siffror och information om organisationens uppbyggnad och vidare verksamhet och visade en två-minuters (prisbelönt) film om ett IM-initiativ: Humanium Metal – metall gjord av nedsmälta beslagtagna vapen – ett sätt att arbeta för en fredligare värld.

Fram steg tydligt bilden av en organisation som är mycket praktisk. Det bygger i hög grad på frivilligt initiativ och arbete som drar in pengar till arbete ute på fältet. ICA Malmborgs sex affärer i Malmö-Lund-området har sålt 100 000 kassar i eko-bomull med IM’s logga på och människor har skänkt sin burk-pant till IM - det har dragit in en miljon kronor på 3 år!

Christina Berg-Tylöskog, för Bollnäs SeniorUniversitet,

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel