Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Föreläsning hos Senioruniversitetet om tre turbulenta år med Trump

Senioruniversitetet presenterade den 3 december som sista föreläsare för hösten professor Dag Blanck. Drygt 100 personer tog del av hans briljanta analyser av president Trumps vinningar och motgångar under sina tre år i Vita huset.

USA:s statsskick bygger som bekant på maktdelningsprincipen. Presidenten nominerar kandidater till Högsta domstolen och Senaten godkänner. Domarna sitter på livstid, så utnämningarna är viktiga. Att Trump fått utse 150 federala domare får anses som en stor framgång. Detta kan jämföras med Obama, som under sina 8 år fick utse 96 domare. Trump har genomfört betydande skattesänkningar och avregleringar inom finanssektorn, frånträtt Paris-avtalet och genomdrivit uppsägningen av NAFTA-avtalet, ett resultat av Trumps tveksamhet till att samarbeta med andra länder.

Blanck beskrev Trumps världssyn som en misstänksamhet mot omvärlden, att sätta ”America first” i alla lägen. Blanck visade också hur Trump förändrat det republikanska partiet, en s k ”hostile takeover”. Det traditionella partiet som förespråkade internationalism, frihandel, öppna gränser har ersatts av protektionism och en lek med ”the race card ”, en slags främlingsfientlighet.

Motgångar är representanthusets demokratiska majoritet, att Obamas sjukförsäkring ”Obamacare” finns kvar, att muren mot Mexico inte byggts, den svårhanterade immigrationsfrågan samt de ”tumultariska” förhållandena i Vita huset, Rysslands-utredningen och sist men inte minst den pågående riksrättsutredningen.

Opionssiffrorna för Trump är historiskt låga men stödet bland hans kärnväljare är starkt, över 80% av republikanerna stöder presidenten. Bland republikanerna finns ingen seriös kandidat som kan utmana Trump. Hos Demokraterna finns flera kandidater, men det viktigaste är att hitta den kandidat som kan besegra Donald Trump. Blanck menar att vi ska hålla ett öga på delstaterna. Bland de som tidigare varit röda (republikaner) eller blå (demokrater) finns nu också s k ”toss ups”, där ingen tydlig majoritet finns.

Idag är det knappt 1 år kvar till nästa presidentval i USA. Att Trump vann valet 2016 var en stor överraskning för alla, inklusive presidenten själv, och överraskningar kan upprepas. Om fem år kanske Senioruniversitetet bjuder in Dag Blanck att tala under rubriken ”Åtta turbulenta år med Trump”!

Blanck avslutade med att tipsa om podden Amerikaanalys, där han är en av producenterna. Ordförande Inger Persson avtackade och önskade alla välkomna till en spännande termin i vår.

Ing-Marie Bergroth

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel