Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Föreläsning hos Bollnäs Senioruniversitet: "Universum från tidens början till svarta hål"

Höstens sista föreläsning med Bollnäs Senioruniversitet avsåg sprida lite ljus över det ”obegripliga” universum och hur gränserna för vår kunskap om detta flyttas framåt.

Universum består av mängder av galaxer (stjärnhopar) och planeter som snurrar runt en sol. Särskilt aktuellt i dessa Nobelpristider då forskare gjort upptäckter (exoplaneter) utanför vårt solsystem.

Staffan Yngve är professor emeritus i teoretisk fysik i Uppsala, men även passionerad kommunalpolitiker med passion för folkbildning (”den tredje uppgiften”). Ett 80-tal vetgiriga följde med på en resa genom tid och rum.

Inledningsvis fick vi en historielektion om hur vetenskapen om naturlagar och astronomi förändrade medeltidsmänniskans världsbild. Johannes Kepler kom på 1400-talet att förfäkta den heliocentriska världsbilden i opposition mot kyrkans världsbild. Vetenskapens giganter – Brahe, Kepler, Bruno, Galileo, Newton, Einstein m fl – byggde vidare på varandras observationer. Deras rön kom till slut att bilda grunden för den förhärskande bild vi har idag av vår galax och dess rörelser.

Vetenskapen om universum börjar vid ”Big Bang”, då blev rum, tid och materia till under inverkan av kärnkraft, elektromagnetism och gravitation och nya grundämnen bildas. Universums utsträckning var bara koncentrerad till i en punkt. Strax därefter inträffade nedkylning och universum började expandera. Och idag kan man konstatera att expansionen dessutom accelererar. Den kosmiska bakgrundsstrålningen av mikrovågor i rymden gör det möjligt att se nästan 14 miljarder år tillbaka i tiden. Det fattas 380.000 år till ”Big Bang”, men den sista biten är ogenomtränglig.

5% är fast materia, 95 % är ett tomt vakuum. Allt hålls ihop av bl a gravitationen, som Newton kom på redan på 1600-talet. Men vad gravitationskraften är och kommer ifrån är ännu outforskat.

Vi har kanske nån gång hört talas om ”svarta hål”. Begreppet kom till på 1950-talet. Man tror att varje galax har ett svart hål. En del är roterande medan andra är icke-roterande.

Skapelsen och kosmos väcker alltid nya tankar om vår plats i tillvaron. Vad är tid och rum, ljusets avböjning i ett gravitationsfält etc.

Professorn Yngves presentation låg nog på en för hög abstraktionsnivå för de flesta av oss, men det kompenserades i viss mån av ett medryckande och intressant framförande.

Benny Johansson, Bollnäs Senioruniversitet

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel