Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Flygmuséet i Söderhamn utökar sin utställning

Fredagen den 9 november, anlände flygplanet J35 Draken till F15 flygmuseum.

Normalt skall ett flygplan komma flygande och landa på bansystemet. Tyvärr var vädret lite för dåligt och eftersom det numera saknas belysning och andra landningshjälpmedel så blev det landsvägstransport.

Muséet kan nu visa en unik samling av flygplan tillverkade på SAAB i Linköping. Först den unika J21, varav det endast finns två kvar i Sverige. En snabb titt på den udda engelska J28 Vampire och därefter vidare till J29 Flygande Tunnan, A32 Lansen och nytillkomna J35 Draken samt AJS37 Viggen. Som grädde på moset finns fyra skolflygplan sk50, sk60, sk61 och sk37 Viggen, dessutom J32B Lansen och en helikopter. Allt en viktig del av Söderhamns militära kulturarv med anor från mer än 400 år.

Många har varit engagerade i denna transport. Nu hoppas jag att även alla i Söderhamn skall besöka och upptäcka vårt fina museum som drivs ideellt av F15 Kamratförening. Muséet fyller 20 år den 9 juni 2019.

Jörgen Rystedt

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel