Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Fjällresa med Bollnäs gymnastiksällskap – en lång tradition

För fyrtionio år sedan gjorde vi vår första fjällresa. Då hette ledaren Heidy Falkeborn.

Heidy var på den tiden ledare för husmorsgymnastiken på Granbergsskolan och då var det disciplin som gällde. Heidy hade en visselpipa som hon livligt använde och gjorde vi en felaktig rörelse gick hon fram till vederbörande och påpekade det. Ordning och reda, åtminstone i gympasalen.

Vi hade roligt och trivdes och tyckte att vi skulle göra något utöver gymnastik tillsammans. Så bestämdes en fjällvandring. Året var 1970. Vi hyrde Bollnäs Alpina Klubb BAK:s stuga i Vemdalen, som var det gamla stationshuset.

Efter att vandrat hela dagen i fjällterräng, bytte vi om och gick ytterligare fem km till Kocken, en restaurang, för att äta en bit mat. Innan maten lyxade vi till oss med en drink, det var då Gerda myntade uttrycket ”om det ändå vore en mil till botten”.

På väg hem från Kockens passerade vi en fjällbäck och där i vattnet såg Heidy en förbudsskylt som hon bestämde sig för att ta med hem. Så hon klädde resolut av sig alla kläder och vadade ut i det iskalla vattnet och släpade hem skylten.

Varje höst återvände vi till BAK:s stuga, ibland var vi så många så en del fick ligga på golvet och roligt hade vi. Men BAK sålde stugan och vi fick flytta till andra boenden.

Efter sex år lämnade Heidy över stafettpinnen till Kristina Alftberg, som sen dess har varit Bollnäs gymnastiksällskaps ledare och fortsatt med en tradition som nästa år fyller 50.

2005 bytte vi resmål, numera åker vi till Funäsdalen en helg varje september. Antalet deltagare varierar, liksom vädret, vi har vandrat i såväl blåst som solsken som snöblandat regn, men alltid med ett glatt humör och en stark vilja att ta sig upp på fjället.

Kristina Alftberg drar ett stort lass med att skaffa boende (i år åt elva stycken) köpa hem frukostmat och planera vandringsvägar åt ett gäng entusiaster. Hoppas hon orkar med oss ett år till så vi får salutera 50 år.

Birgitta Boström

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel