Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT+film: Viksjöforsklass fick UNESCO-pris för bästa världsarvsvykort

I Viksjöfors skola, klass 5-6, har vi jobbat med världsarv. Vi har skapat ett biosfärlapptäcke, letat personfakta i kyrkböcker, undersökt gamla prylar i världsarvspedagogens "skattkista", lekt "fyrdrag" - och nu senast: skapat regionens finaste världsarvsvykort.

När vår klass kom till prisutdelning så stod Lena, Anna-Karin och Sven och väntade på oss vid dukat bord. Gömd bakom eldpallkojan kulade Katharina. De hade nog planerat länge för denna fest.

Först höll Anna-Karin tal om vår bild. Hon sa att den lyste klarast av alla tävlingsbidrag. Det var inte så svårt att bli bäst. Vi gjorde ett hälsingekollage på en enda bildlektion. Några gjorde bakgrund med golvtiljor och kurbitsväggar. Andra gjorde girlanger, blommor och häst med vagn. Jag gjorde en hälsingegård. Den är övergiven. Fönster är igenbommade och gården bortglömd för att alla vill bo modernt med bergvärme och rinnande vatten. Idén var också om hemsökelse och andar. Jag ville få med litet spänning.

Det var väldigt roligt med den gamla dansleken som vi gjorde. Katharina var så snäll och sjöng så bra.

Hoppas det blir flera världsarvstävlingar!

Erik Ljung Sörfelt, klass 5 – Helena Ehrstrand är vår bildlärare

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel