Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Faxe Atletklubb firade med bubbel: "Vi tar ställning mot doping"

Annons

Tillsammans med representanter från Söderhamns kommun, Gävleborgs Idrottsförbund och polisen firade Faxe Atletklubb med smörgåstårta och alkoholfritt bubbel under måndagen den 5 november att de blivit PRODIS-diplomerade.

Läsarbild: Det firades med bubbel och smörgåstårta när Faxe Atletklubb blev PRODIS-diplomerade.

PRODIS-diplomeringen är ett bevis på att föreningen har tagit ställning emot doping och aktivt jobbar för att sprida kunskap i detta ämne.

- För oss är detta en självklarhet. Känns jättebra att få visa att vi tar helt och hållet ställning emot doping och allt vad den kulturen står för, berättar Faxe AK:s ordförande Marcus Wiklander.

PRODIS är ett nationellt nätverk som jobbar regionalt med frågor som berör doping. Syftet med nätverket är att utveckla och sprida 100% ren hårdträning, en arbetsmetod för att förebygga och minska användningen av anabola androgena steroider och andra dopningspreparat. Detta genom att arbeta med utbildningsinsatser av nyckelpersoner samt diplomering av olika gym runt om i länet.

I länet är det framför allt i Sandviken och Bollnäs som kommit igång med arbetet, och i de kommunerna är det ett flertal gym som har blivit diplomerade. Och nu är alltså också Söderhamn igång med arbetet, där Faxe AK är det första gymmet att bli diplomerat.

Läsarbild: Per Svensson, Gävleborgs Idrottsförbund, lämnar över PRODIS-plaketten till Faxe Atletklubb:s antidopingansvarige Marcus Arvidsson.

- Men även Gävle och Hudiksvall har visat intresse för att dra igång, berättar Hans Bergman, Gävleborgs Idrottsförbund.

- För oss har detta varit ett jättebra stöd i vårt arbete. Vi har under våren och hösten suttit med representanter från Söderhamns kommun, polisen och Gävleborgs Idrottsförbund för att processa runt detta, säger Marcus Arvidsson, antidopingansvarig hos Faxe AK.

Detta har resulterat i att det nu finns en antidopingpolicy som medlemmarna i Faxe AK har att förhålla sig till samt en handlingsplan ifall något skulle hända. Viktiga verktyg i det fortsatta arbetet.

- Nästa steg blir nu att få ut all denna klokskap till våra medlemmar. För vi vill givetvis inte att det här ska bli en hyllvärmare som bara samlar damm. Det krävs utbildningsinsatser och mycket snack för att hålla detta levande, avslutar Marcus Arvidsson.

Per Svensson, Idrottskonsulent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons