Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Fågelutflykt på Kläppaängarna 1 maj

Huggorm, skällande rådjur och 62 fågelarter observerades när Naturskyddsföreningen i Ljusdal anordnade den traditionella fågelutflykten på Kläppaängarna den 1 maj.

Annons

Föreningen arrangerade dessa fågelexkursioner på Kläppaängarna i Ljusdal redan på 1960-talet och de återupptogs av Bengt Stridh 1986. Sedan dess har utflykterna hållits varje vår i samma område, ofta med en riklig uppslutning av intresserade.

Morgonen var mulen med en kylig vind och återhållsam fågelsång under vandringen längs golfbanan och Ljusnan med nio deltagare. Vid början av promenaden skällde ett rådjur och strax före Edängeforsen försökte en svart huggorm värma upp sig vid vägkanten, när solen lyckades bryta fram lite och vinden tillfälligt mojnade.

På vattnet var kniporna som vanligt talrikast, men även bläsänder och krickor fanns i ett flertal, liksom en liten flock med viggar. Hela fem svarthakedoppingar noterades, varav ett av paren sågs inleda parning. Rariteten i Ljusnan var en salskrake.

Bland flyttfåglar som hade anlänt kan nämnas flera lövsångare, ladusvalor, svartvit flugsnappare, svarthätta och fisktärnor. Mindre hackspett ropade och bl.a. steglits och stjärtmes hördes. En sparvhök flög uppströms över älven, lärkfalken svepte över betesmarken och en tornfalk strök omkring intill kraftledningen. Deltagarna fick i förväg gissa antalet fågelarter under utflykten och Eva Olsson vann en fågelbok av konstnären Lars Jonsson, när hon var närmast det ovanligt höga antalet 62 olika fågelarter.

Tony Persson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons