Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Ett Fiskekapells historia

För elfte året i rad välkomnades till öppet hus i Bergöns kapell för att få ta del av det lilla Fiskekapellets historia. Ett arrangemang som Sågtäktens Bygdegårdsföreningen i samarbete med ABF Hälsingekusten inbjöd till. Givetvis med avstånd och det som gäller i dessa coronatider.

Så glädjande för oss, att tidigare besökare återkommer för att lyssna igen, och så roligt med nya besökare som vill veta kapellets historia. Vid välkomnandet framkom tydligt glädjen över deltagandet, där inledning var "ni befinner er nu på kulturhistorisk mark".

Så roligt också att få uppleva att barn och ungdomar deltog för att få höra om kapellet.

Bergöns kapell, som så många har trott var från 1400-1500 talet, men där vi för åtta år sedan fick veta att byggnadsåret blev fastställt till år 1636. Detta efter dendrokronologiska undersökningar genom borrprovet i kapellet, som gjorts.

Utifrån dessa borrprov fick vi veta virkets ålder och därigenom kunde kapellets byggnadsår fastställas.

Fascinerande var att en av stockarna hade 272 årsringar, vilket innebar att den tallen började att växa på Bergön år 1364.

Vid informationstillfället berättades om kapellet som sådant, samt bland annat om hur Gävlefiskarna så småningom fick överta fiskeprivilegiet, 1557 från Norrtäljefiskarna. Detta var något som bönderna och fiskarna hade kämpat för under många år.

Vidare om de handlingar som år 1926 hittades i kapellet, bl. a avskrift av Johan 111;s resolution 1591 ang. fiskeprivilegiet samt ytterligare försäkran av Drottning Christina år 1650.

Enligt fornlämningar har det funnits befolkning på Bergön redan under järnåldern. Ett mycket högintressant fynd gjordes 1980 av Sören och Lisa Wallström, Sågtäkten. De hittade ett romerskt bronsmynt daterat till Kejsar Neros tid 54-68 efter Kristi födelse och var enligt statens myntkabinett, hittills unikt i landet.

Besökarna fick också information om den verksamhet som både församlingen och Sågtäktens Bygdegårdsförening har i kapellet.

Det framfördes åter en eloge till Skogsvårdsstyrelsen för deras fina arbete med promenadstigar och information m.m. runt vårt fina kapell.

Avslutningsvis framfördes ett varmt tack för besöket och med ett välkommen tillbaka. Håll avstånd och var rädd om varandra och trevlig sommar var medskicket.

Så avslutades öppet hus med ett citat från Hudiksvalls Nyheters Julnummer 1921, som blev en sammanfattning på känslan för Bergöns Fiskekapell, ”Måtte detta gamla kulturminnesmärke för kristen tro i Norden allt framgent såsom tills nu få vara i fiskarnas omvårdnad och hägn”.

Text: Elsie Bäcklund Sandberg, Nöjeskommittén

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel