Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: En vinterdag i Trönö för 100 år sedan

Det här är en åldrande Karin Gisselsson utanför sin lilla stuga i Hamre, Trönö, en vinterdag i början av 1900-talet. Troligen fotograferad av sin brorson Nathan Giselson som en tid var fotograf med ateljé i Gävle.

Karin anställdes vid 40 års ålder hos prästfamiljen Söderblom i Trönö som år 1866 utökats med sonen Nathan. Barnaskaran i prästgården växte med åren och Karins arbetsuppgifter blev allt flera.

Hon kallades av barnen för Tadda och kom att följa familjen Söderblom först till Bjuråker och så småningom närmare hemtrakterna, till Norrala prästgård. Hon arbetade hos Söderbloms under resten av sitt arbetsliv och det sägs att Nathan Söderblom köpte den här stugan i hennes hemby Hamre åt henne när hon gick i pension. Nathan var en kär gäst när han kom på besök.

Tadda hade under de senaste åren av sitt liv hjälp av änkan Anna Bodin, som sedan fick överta stugan. När Tadda avled, några dagar före sin 96 årsdag på sommaren 1922, var hon församlingens äldsta och Nathan hann tyvärr inte hem till begravningen.

Han skickade ett brev till de anhöriga i Trönö med en sedel till blommor och bad att han och hans syskon skulle få bekosta hennes gravvård. Så blev det också och Tadda har nu vilat i nästan 100 år under järnkorset från syskonen Söderblom på Trönö kyrkogård.

Birgit Lundgren

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel