Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: En stund i Paradiset

Långt inne i de djupa Hälsingeskogarna ligger Ängratörn, en djup, långsträckt sjö omgiven av skogklädda berg med naturreservatet Törnberget och den mytomspunna Skrälldalen. Där, vid sjön, fann författaren Albert Viksten sitt Paradis. Albert fick torpet som 50-årsgåva av kolleger och vänner från hela landet.

Annons

Varje år samlas vi på torpet för att hedra Albert Viksten och sprida kunskap om hans liv och verk och vi, Albert Viksten Sällskapet, kallar evenemanget En stund i Paradiset. Vi har också författartorpet öppet för visning varje år hela juli månad.

I år var det en jubileumsstund tillsammans med Hilding Mickelssons Sällskapet. Albert och Hilding var mycket nära vänner och de båda konstnärerna visar oss, med suverän iakttagelseförmåga, den hälsingska naturen på ett fantastiskt sätt i ord och bild.

Hilding skulle i år fyllt 100 år och Albert 130. Det är dessutom 80 år sedan Albert fick sitt kära torp och 50 år sedan han dog. Verkligen milstolpar att hylla och hedra med en jubileumsstund.

Vi fick lyssna till Gunilla Kindstrands fantastiska berättelse om Albert och Hildings liv, livsverk och vänskap. Vi kände faktiskt att vi var med i deras äventyr och upptåg på Ängratörn. Mickelssonssällskapet visade en fantastisk fotoutställning med Hildings bilder.

En årlig aktivitet på Ängratörn är kommunens utdelning av kulturpris och kulturdiplom. I år gick kulturpriset till Robert Fors och Viktor Hansson, personerna bakom Historier från Hälsingland, och kulturdiplomet till skådespelaren Marie Rickardsson.

Evenemanget inramades av Heidi Baiers sång till eget gitarrkomp. Hennes fina tolkningar av Dan Anderssons dikter i den här miljön var helt suveränt.

Paradiset bjöd kanske inte på sitt bästa väder, men mygg och knott höll sig borta och ett 50-tal personer hade valt Ängratörn bland det stora utbudet av aktiviteter i Färila och Hälsingland.

Lennart Thunvall

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel