Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: En ny tradition i Trönö

För andra året gick Trönö SPF:s musikpicknick av stapeln under trädens lövverk på Petter Matsvägens gräsmatta i Glamsta, i lika fint sommarväder som förra året.

Det var coronarestriktionerna som då formade upplägget med en utomhusaktivitet med tillräckligt avstånd mellan besökarna. Glest placerade stolar ställdes ut på gräsmattan och de som kom hade eget fika med. I år stod stolarna något tätare och besökarna översteg med råge fjolårets 50 personer. Fikakorgarna packades upp och musikanterna var mera taggade än någonsin på de europapallar som ställts i ordning till scen.

De eminenta trönöspelmännen Frid & Gnid, för dagen förstärkta med stugsundsfödde dragspelaren Tomas Söderlund, som numera bor i Sundsvall, men lyckligtvis just nu var i hemtrakterna. Ny medverkande var Stig "Elvis" Eriksson, som sedan några år är trönöbo och med en annan musikstil än Frid & Gnid. Marie Sundbergs vackra stämma kompletterade grabbarnas musik och Marie Louise Tynongs historier är aldrig fel. Deras spelglädje taggade publiken som i sin tur fick musikanterna att prestera absolut bästa möjliga.

Inspirationen flödade och Elvislåtarna med elgitarr fick kompförstärkning av fiol, bas och akustisk gitarr. En riktig höjdare var när Tomas Söderlund med dragspelet framförde Erik Franks paradnummer Novelty Accordion till Börje Bloms baskomp. Lite allvar smög sig på när Marie Louise påminde om att det denna dag, den 12 juli, var precis 90 år sedan Nathan Söderblom lämnade jordelivet och vi sjöng tillsammans en av de psalmer han skrev, "I denna ljuva sommartid". Två timmar gick märkvärdigt fort och alla var överens om att det här gör vi om nästa år också.

Birgit Lundgren

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel