Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: En magisk kväll i Sågtäkten med kustlåtar på programmet

En höstkväll, grått och regnigt men i Sågtäktens Bygdegård var det värme och spelglädje av stora mått.

Annons

Hudiksvalls Spelmanslag med sin hedersgäst Anders Gill välkomnades åter mycket varmt till musikkafé i bygdegården. Kvällens tema var: kustlåtar.

Åter fick vi uppleva en kväll där programmet var så enastående, genomtänkt och genuint, allt hade planerats utifrån Sågtäkten med omnejd. Som publik är det stort att få uppleva detta! Ett program framarbetat av Spelmanslagets tre ledare, Per Helander, Leif Hallander och Urban Linderdahl.

Det blev musik från bland annat Rogsta, Gränsfors, Enånger och Hudiksvall. Musik också kopplade till Katarina Lundstedt som den stora traditionsbärararen som trallerska, när inte musikinstrument fanns.

Så intressant var också att vi fick veta den långa kedjan av musikens företrädare genom Anders Gill, mamma Göta Gill, Anders Erik Holmberg, Nils Östman Rogsta och ”Pusten ” Jonas Person-Wik född 1825. Tala om musikkedja! Anders bjöd på två härliga musikstycken från sin fiol.

Efter fikat med gott hembakt bröd och åror blev det allsång och det var lätt att efter denna kväll, få sjunga bl a "Sjung och le".

Kvällen avslutades med ytterligare musik av Spelmanslaget och visst blev det extra nummer. Nöjeskommittén framförde ett varmt tack till en kväll som gett oss så mycket.

Många tankar kommer efter en sådan här kväll, hur skulle våra liv vara och hur skulle vi människor må om det inte fanns musik och sång? Allt detta som berikar vår inre människa. Vi behöver allt detta och vi gläds och bär det med oss!

Elsie Bäcklund Sandberg, nöjeskommittén

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel