Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: En historisk dag i Segersta

Tisdagen den 31 maj samlades hela Segersta Nya Skola på hembygdsgården för en aktivitetsdag i historiens tecken.

Med hjälp av hembygdsföreningen och en del bybor fick vi prova på en del praktiska saker som att baka tunnbröd, tälja och tova.

Bakningen gjordes på gammaldags vis i vedeldad ugn tillsammans med Lasse och Eva Hägglund. Barnen fick tälja olika föremål i färsk björk under ledning av Bo Hellberg. Margareta Johansson visade oss runt i de gamla husen och berättade om livet förr.

Det finns ett otroligt fint flottningsmuseum på hembygdsgården och där blev vi visade runt av Sune Johansson. Vi fick följa trädets resa från skog till planka. Det var spännande att lära sig om flottningen då den har haft stor betydelse för bygden. Fram till mitten av 1960-talet fungerade Ljusnan som transportled åt miljontals stockar och barnen fick se en bild som var tagen just nedanför skolan. Där ligger badplatsen Hypperna idag och barnen funderade förstås över var de badade förr.

Dagen var ett avslut på ett längre temaarbete som förskoleklassen och 1-2:an haft under våren. Eleverna har fått intervjua någon äldre person och de har jobbat med skolan förr och nu. De har också varit på rundvandring i byn där fick de höra historier om husen och människorna som levde här förr. Det är viktigt att få kunskap och förståelse om hemortens historia.

Dagen på hembygdsgården blev mycket lyckad med bra väder och engagerade bybor och elever. En dag som vi hoppas leder till att barnen blir nyfikna och skaffar sig intresse för sin historia.

Karin Strömbäck och Johanna Elvsén

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel