Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: En härlig start på året med film i Strömsbruk

Det kan ju inte bli bättre än att få starta verksamheten med Anders Hansers filmer i den mysiga lilla biografen hos Kustleden i Strömsbruk!

SKPF pensionärerna avd 50 och VisionVeteranerna välkomnades åter av Johan och Jaye Adlercreutz till två filmer av Anders Hanser.

Den första filmen var "Historiens Vingslag – en resa i tid och rum genom Sverige". Så mycket av historia genom runstenar och skrifter, målningar i kyrkor genom hela vårt land. Så mycket vi fick veta, se och fascineras av på olika sätt, allt genom Anders Hansers filmöga!

Det blev paus, vi fick smälta det vi sett och hört och att få göra det med så gott fika som Jaye ordnat tlll oss, det är en förmån!

Så blev det då dags för den andra filmen som handlade om fabrikörerna Hylten i Gnosjö och Åhlund i Ängelsberg.

Hylténs metallvarufabrik grundades 1874 av Johan Edvard Hyltén. En verksamhet som började med ett gjuteri, för att senare bli en mekanisk verkstad. Det utvecklades många företag från denna metallfabrik. Verksamheten lades ner 1975 och är i dag ett industrimuseum.

Pehr August Ålund byggde ett av Sveriges första oljeraffinaderier och började tillverka fotogen. Produkterna fick stor betydelse för hela Sverige. Det är också det äldsta oljeraffinaderiet som finns bevarat i världen i dag, fick vi veta.

Återigen en dag, med ny kunskap, ytterligare något som berikar och där det blir så tydligt med värdet att bevara och berätta om det som var.

Med filmen och berättandet, ser vi fram emot nästa tillfälle att få se Anders Hansers filmer i Strömsbruk!

Elsie Bäcklund Sandberg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel