Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Elever gjorde skillnad med matlådor av matsvinn

Ämnet elevens val fick en rejäl uppdatering på Friskolan Lust & Lära under temat värdeskapande lärande - att skapa värde för andra.

En av grupperna arbetade med matsvinn:

– Det är dåligt att vi slänger så mycket mat när det finns människor som inte ens har den maten, säger Rengin Deniz i 8C.

På Friskolan Lust & Lära arbetar skolan med elevens val i koncentrerad form istället för att sprida ut timmarna under hela terminen. Personalen på skolan bestämde sig inför läsåret för att uppdatera ämnet:

– Vi ville frångå vår gamla planering med stora grupper i skridskoåkning och innebandy för att istället visa eleverna att de kan vara med och göra skillnad i samhället, säger Anna Olsson förstelärare på Friskolan Lust & Lära.

Under temat värdeskapande lärande – att skapa värde för andra, satte personalen ihop 15 olika förslag. Syftet med elevens val eller som det heter på LoL – personligt val – är att eleverna ska få en fördjupning i kursplanens syfte och olika ämnen:

– Vi ville förutom att ge eleverna renodlade ämneskunskaper även möjliggöra och visa att det som eleven gör, kan göra skillnad för andra, säger Anna Olsson.  

En tredjedel av all mat som produceras i världen slängs. Det var utgångspunkten innan gruppen satte igång med att planera maträtter baserat på råvaror med utgånget datum som ICA Kvantum och Willys sponsrat med. Gruppen fick lära sig att lukta och smaka på produkter med utgånget datum, vilket redan nu har förändrat elevernas inställning till mat:  

– Min syn på matsvinnet har blivit bättre. Igår t.ex. hällde jag upp mjölk och smakade på den trots att den gått ut. För en vecka sedan hade jag bara slängt mjölken utan att smaka på den, säger Rengin Deniz i 8C.

Matlådorna skänktes senare till bland annat RSMH, Boendestöd och Malin Edströms upprop på Facebook. Enligt Anna Olsson var det många elever som fick upp ögonen för att det finns många i vår kommun som inte har mat för dagen:

– Att ha hjälpt så många människor känns fantastiskt, säger Stella Thomas i 9D.

Under PV-dagarna arbetade även ett 40-tal elever med att jaga sponsorer för att kunna ge en julklapp till de familjer som Svenska kyrkan och Röda Korset hjälper under julen. Responsen från kommunens företag och privatpersoner var överväldigande:

– Eleverna samlade in ett 100-tal gåvor på fem timmar och mellan 4000 till 5000 kronor som vi ska omvandla till Bollnäscheckar. På så vis kommer pengarna tillbaka till företagarna i kommunen, säger Julia Jonsson lärare och ansvarig för gruppen som jobbade med sponsring.

I vår kommer nästa PV och då kommer skolan att fortsätta med samma tema:

– Det var otroligt lyckade dagar och nu är det bara att sätta sig ner och fundera hur vi kan jobba vidare med detta, säger Anna Olsson.

Linda Åberg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel