Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Elever bakar tunna bröd i Långhed

Att baka är en glädje både för bagaren och den som får avnjuta brödet. Blivande kockar från vuxenutbildning i Bollnäs gästade Långhed för en dag och provade på vår bakstuga.

Vi bakade vårt traditionella hårda och mjuka tunnbröd i den vackra bakugnen. Vi pratade om bakteknik och alla de många delarna innan brödet väl kommer ner i påsen. Det är många moment innan det är dags att breda på smör på brödet. En lång resa ”från hagen till magen”!

Vi passade på att baka bröd från andra hörn i världen då eleverna är nysvenskar med härkomst från Turkiet, Syrien, Somalia, Eritrea, Sudan och Afghanistan. Det blev olika tunna bröd med fyllningar och spännande smaksättningar.

Lustfyllda efter en heldag i Långhed vände de kosan hemåt och vi som var med kände glädje över det stora bak och matintresset. Dessa elever vill verkligen lära sig vår måltidskultur och ut och jobba framöver med svensk mat men även tillaga mat från sin hemländer. Tänk vilken skatt av matlagningskunskaper det finns i vår närhet med härliga inslag med för oss nya smaksättningar. Eleverna är hoppfulla inför att få komma ut i yrkeslivet när det är dags.

Att ge dem, våra nysvenskar i vårt land, kunskap och möjlighet att prova på våra kulturarv och traditioner är viktigt för att bygga vår framtid tillsammans. Projektet, Kulturarv möter framtid, som pågår i Långhed under tre år jobbar med det som ett av flera mål.

Eleverna från Bollnäs vill komma tillbaka och tillsammans planerar vi kring ett upplägg i början av maj. Håll utkik på oss. Välkomna!

Margareta Englund, Alfta

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel