Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Drömmen om egen förening blir verklighet i Edsbyn: "Vi kommer satsa på klubben"

Drömmen om att starta upp Edsbyns Atletklubb har växt fram i takt med ett ökande intresse.
Nu är föreningen verklighet.
– Vi kommer satsa på klubben, säger ordförande Benjamin Gladwin.

På idrottsparken (IP) i Edsbyn har det sedan cirka ett år tillbaka funnits personer som brinner för både bänkpress och styrkelyft. Under det gångna året har både intresset för sporten och IP vuxit.

Av medlemmarna finns det dem som tagit silver på junior-SM, nått en femteplats i senior-SM inom bänkpress samt tagit brons på veteran-SM brons i styrkelyft. Och fler medaljer kan det mycket väl bli.

I takt med att intresset för sporten har blivit större har även tankarna på att starta egen förening vuxit. De som tävlar nu, tävlar för Landafors styrkeklubb där framförallt Benny Engberg och Mats Hedberg coachar och hjälpt många till en bra start på sina lyftarkarriärer. Eftersom engagemanget har ökat så pass mycket i Edsbyn har även drömmarna och ambitionerna om Edsbyns Atletklubb vuxit fram.

För några veckor sedan klubbades Edsbyns atletklubb igenom på klubbens första årsmöte.

– Fler kom än vi trodde, säger Gustaf Åström.

16 personer närvarade på mötet och samtliga var intresserade av att bli medlemmar i den nya föreningen. Det var även personer som inte kunde komma på mötet som meddelat att de gärna vill vara med i klubben.

– Vi kommer satsa på klubben och gå nödvändiga utbildningar för att få bästa möjliga kunskap kring sporten i sin helhet. Vi vill ju inte att folk ska skada sig. Vi vill även visa på att man kan bli riktigt stark och ta sig till stora tävlingar utan fusk, det vill säga doping, säger ordförande Benjamin Gladwin.

Många som tränar på IP upplever en familjekänsla, där alla är med i samma lag. Josefin Almqvist hoppas på att klubben ska få växa och att människor i alla åldrar och framförallt ungdomar ska våga komma och prova på sporten, och komma med i klubbgemenskapen.

– Många gånger får vi höra att ungdomar inte ska lyfta vikter, men jag skulle säga att det inte stämmer. Man ska alltid träna utifrån sin egen förmåga och det betyder inte att man ska slita ut sig och lyfta tungt. Detta kommer vi även få utbildning på, säger Almqvist.