Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Dragspel och fiolmusik på kafémöte hos PRO

PRO Hudiksvall inledde året med att lyssna på Britt-Marie Jonsson och Tommy Hansson som spelade dragspel och fiolmusik från scenen på Patricia.

Annons

De första låtarna spelade Tommy på fiol och Britt-Marie på ett femradigt dragspel. Publiken fick höra flera låtar efter Olle Norrgård och därefter polskan ”Vårvisan” samt ”Engelbrektshambon” som Britt-Marie själv skrivit.

Britt-Marie informerade mellan låtarna om dragspelets historia från enradiga till femradiga dragspel och innan varje musikstycke fick lyssnarna veta lite extra om bl a låtskrivarna.

Till framträdandet hade musikanterna med sig totalt sex dragspel och en fiol. Ur det gamla treradiga durspelet kom ”Norska valsen”. Spelmetodiken blev speciell när båda två framförde ”Luddes vals” på var sitt Rancodragspel från 1930-talet.

Britt-Marie hade under flera år spelat med Gunnar Persson från Sandviken och de hade även gett ut en skiva tillsammans. Till hans minne spelade de Perssons schottis ”Trollungen”. Låtar ur Kalle Jularbos repertoar som t ex ”Flickornas vals” spelades på var sitt Bengts dragspel. Hela föreställningen avslutades med ”Fiolen min” av Jon Erik Öst. En fantastisk underhållning med hälsingsk musik avslutades med en lång och varm applåd och ett stort tack från både ordförande och medlemmarna.

I pausen serverade kaffekommittén kaffe och goda smörgåsar.

”Data-Anna” informerade om gratis mobil- och datasupport på Patricia. Reseledaren presenterade vårens resor, studieorganisatören inbjöd till cirklar i vegetarisk matlagning, Hudiksvalls historia, släktforskning med mera. Medlemmarna hälsades välkomna till aktiviteter och föreläsningar på Hälsomässan samt till PUB-kvällen i januari. Under mötet passade föreningen på att dela ut årets nytryckta programblad. Mötet avslutades med ett lotteri.

Maj-Britt Norlander, PRO Hudiksvall

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel