Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Divasoaré i Sågtäktens bygdegård

Klänningarna hänger där på scenens draperi, stövlarna på stolen! Vi känner atmosfären inför samtalet! Vilken förmån att genom Nordanstigs Teaterförening få uppleva Divasoarén i Bygdegården, utifrån Folkteatern Gävleborgs premiär på, Den sårade Divan i samarbete med Dramaten.

Allt bygger på Karin Johannissons så uppmärksammade bok med samma namn. Boken handlar om de tre starka konstnärerna, kvinnorna, Agnes von Krusenstjerna, Sigrid Hjertén och Nelly Sachs, som under långa perioder i livet var inskrivna på mentalsjukhus.

Det blev ett så spännande, berikande samtal om dessa tre kvinnor. Samtal som berörde.

Läs också recensionen: Folkteaterns premiär av Den sårade divan – utsåld föreställning om kvinnligt skapande

Hur närmar man sig personerna, för att kunna gestalta rollerna? Hur kunde dessa kvinnor skapa så mycket, trots att de mådde så dåligt! Brottades med ångest, förtvivlan och samtidigt viljan att få förmedla känslor som var förbjudna och starkt i ifrågasatta. Var fanns drivkraften?

Skådespelarna Rita Hjelm och Alexandra Zetterberg Ehn gav oss en verklig inblick i de personer de gestaltade i sina roller. Samtalet leddes av Folkteaterns ledare och dramaturg Erik Uddenberg. Tyvärr kunde Gunnel Fred inte närvara vid samtalet.

Det blev utrymme för frågor och reflektioner från publiken.

Tankarna går vidare, på något sätt är det så att när tiden och upplevelsen kommer till oss, då får vi tid att tänka, värdera och omvärdera. Var och en av oss är faktiskt ensamma om just de tankar vi tänker och om våra personliga erfarenheter. Men vi har en mängd personliga behov, som förenar oss. Vi vill bli sedda, respekterade, bli bekräftade. Vi vill möta tolerans och förståelse. De ville också dessa konstnärliga, starka kvinnorna!

Våra ungdomar måste få utrymme och möjlighet att ta del av och samtala om, det som de saknar och söker i dag. Ungdomarna behöver få möjlighet att se denna enastående föreställning!

I en tid när den psykiska ohälsan bland unga är stor och ökar, måste broar byggas och miljöer komma till, så att samtalet om vår inre människa blir möjligt. Samtalet är nyckeln till all förståelse, det finns ingen genväg.

Vi kan redan nu glädjas åt att föreställningen kommer åter till Hudiksvall i februari 2020. Nöjeskommittén framförde ett varmt tack till de medverkande och till publiken.

De medverkande gjorde vår kväll! Kraften och styrkan hos dessa kvinnor, bär vi med oss!

Elsie Bäcklund Sandberg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel