Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Dieter Kluge berättade om Berlins konst och arkitektur för PRO:are

På kvällen den 19 september fick PRO-medlemmarna ta del av en föreläsning inom konst och arkitektur i Berlin. Det var Dieter Kluge, före detta Berlinare numera konstnär i Hudiksvall, som förmedlade viktig information till alla som åker till Berlin i oktober.

Dieter började med en historisk sammanfattning. Under andra världskriget förstördes eller försvann en mängd konstskatter från Tyskland och landets ledare hade en annan syn på vad som skulle vara konst vilket medförde att många kända konstnärer flydde till andra länder. Efter kriget har landet försökt att bygga upp arkitekturen samt att hitta igen försvunna konstskatter.

Exempel på nya offentliga byggnader är Riksdagshuset som ligger nära Branderburger Tor och är inpackat i ett vitt tyg och med en äggformad kupol.

Dieter fortsatte med att berätta, visa bilder och föreslå besök på bl a före detta järnvägsstationen Hamburger Bahnhof som numera är ett museum med modern konst. Han föreslog flera andra museer som också har konstskatter samt Pergamonmuseet och det speciella Judiska museet. Vi fick se bilder på några konstskatter vilket gör att det nog inte räcker med bara ett besök i Berlin. Den moderna staden har fortfarande många vackra parker och den kända boulevarden ”Unter den Linden”. Stadsdelen Potsdam är ett område med både slott och skogar. Ruinerna av Kejsar Wilhelms kyrka står kvar liksom några andra restaurerade byggnader och blandas med modern arkitektur.

Kvällens åhörare gav Dieter en varm applåd för all kunskap och tips de fått inför Berlinresan. Dieter avslutade med att önska resenärerna en trevlig resa. Det var en fängslande och intressant föreläsning och PRO-föreningen överlämnade en höstfärgad blombukett.

Maj-Britt Norlander

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel