Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Deltagare i Ramsjöveckan tränades i guldvaskning – och hittade riktigt guld

Under Ramsjöveckan anordnades en guldvaskardag den 8 juli med ett 15-tal deltagare. Roger Kastman, erfaren guldgrävare, visade grunderna i guldvaskningens svåra konst.

Annons

Det gäller att välja en lämplig plats och att använda vaskpannan på rätt sätt. Även om guldet är mycket tyngre än sanden måste man vara försiktig så att guldkornen bli kvar i vaskpannan. För att få en realistisk övning fick deltagarna vaska fram guldsand, som har samma egenskaper som riktigt guld.

Magnus Ullberg från Sundsvall demonstrerade också en ränna, som tar betydligt större mängder sand än en panna. Det skapar bättre förutsättningar att hitta de eftertraktade guldkornen.

Därefter gav sig gruppen ut med sina nyvunna kunskaper. Det visade sig att två av deltagarna hittade äkta guld i vattendragen kring Ramsjö. I framtiden kommer kanske byn att få uppleva en ny guldålder för det finns guld i Ramsjö.

Kjell Söderberg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel