Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Dagsutflykt till Stabergs Bergsmansgård

VisionVeteranerna och SKPF avd 50 åkte på dagstur den 3 juli till Stabergs Bergsmansgård.

Annons

38 förväntansfulla medlemmar äntrade bussen med Kenneth vid ratten. Det var en kylig morgon, och vid fikapausen var det några som huttrade. Bussfika och Elsies goda mackor värmde gott. När vi anlände till Staberg bjöds det på välsmakande buffé och god kaka.

Efter maten var det samling runt guiden Lotta Örtendahl vid humlegården. Den hade restaurerats och innehöll gamla humlesorter från 1753. Lotta berättade att humlekottar (honblomman) kunde användas i kudden för bättre sömn. Viss försiktighet med mängden för att undvika baksmälla. Humlens användning till öl är allmänt känt.

Stabergs Bergsmansgård är byggnadsminne och ingår i Världsarvet Falun. Vandringen började vid de röda timmerhusen kring Bergsmansgården. Två små tornliknande byggnader är kvar sedan Drottning Kristinas tid. De stod då som vaktposter vid infarten. Det ena är sedan 1700-talet utedass med plats för tre vuxna och två barn samtidigt.

Rundvandring i Bergsmansgården med anor från 1500-talet. Här huserade släkten Nauclér under dess storhetstid, från 1671 och 150 år framåt. Det var då som huset fick sin karolinska prägel. Som kuriosa kan nämnas att drottning Kristina besökte Staberg och skänkte huset en gyllenlädertapet. Drömmen är att få råd att åter klä väggarna med denna unika dyra tapet.

Gården var i förfall under flera ägare. I början på 1900-talet förordades rivning. 1964 skänktes gården till Vika-Hosjö hembygdsförening. 1972 såldes herrgården med trädgård till familjen Örtendahl och idéer tog form att återskapa och restaurera både hus och trädgård. 1998 påbörjades renoveringen utifrån lantmätare Niels Kiellströms karta från 1758. 1999 invigdes Norra Europas största barockträdgård. 2017 påbörjades återställning av huvudbyggnadens interiör till 1700-tals utseende.

Fruktträdgården är byggd i fyra terrasser i åtta kvarter med 72 fruktträd av gamla sorter ex dalasorterna Gubbäpple och Snilsäpple. Ett antal av fruktträden utgör ett klonarkiv i den Nordiska genbanken. Nedanför ligger köksträdgården med höga, långsmala odlingsbäddar. Kål och andra köksväxter som var vanliga på 1700-talet odlas. Här växer även Linnés tagetes. I dammarna huserar karp istället för 1700-talets rudor.

I Lottas bod shoppades honung, hantverk mm. Hemresa via hoppbacken på Lugnet med frågesport, lotterier, allsång och fruktstund i bussen. En trevlig dag med nya intryck, sol och frisk luft.

Marie Nordborg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel