Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Cykeltur till Järvsöfaks och Hammering

PRO:s cykelgrupp gjorde sin sista cykeltur för säsongen den 29 september. Målet denna gång var att besöka Hammering och Järvsöfaks.

Jan-Olov Persson tog emot gruppen och guidade runt bland hästarna samtidigt som gruppen ställde frågor. Vi stannade till i avels- och rehabiliteringsavdelningarna och därefter fick vi träffa Järvsöfaks ute i sin hage. Järvsöfaks har som avelschampion bidragit till många framgångsrika hästar. Hästen är nu 26 år och tävlar inte längre och när han avlidit kommer han att finnas kvar i en egen hage på Hammering.

Därefter samlades gruppen i den nybyggda Järvsöfakssaloonen. Efter en kaffestund berättade J-O Persson som ägare, tränare och körsven om sina år med Järvsöfaks och många spännande tävlingar på olika travbanor i Skandinavien. Han visade den nya och intressanta filmen om både honom själv och Järvsöfaks. Filmen gav både en personlig bild av Persson och en bra beskrivning om många spännande tävlingar där Järvsöfaks tagit världsrekord både i kort och medeldistans för kallblod. Totalt har hästen sprungit in 201 segrar och 21 miljoner i prispengar. Järvsöfaks har blivit en folkkär häst och tillhör numera Hälsinglands berömdheter. Efter en frågestund tackade gruppen för ett mycket intressant besök.

Maj-Britt tackade cyklisterna med en present och uppmanade till att fortsätta cykla. Under vintern kommer några representanter att träffa Hudiksvalls kommun och följa upp arbetet med utvecklingen av cykelbanor med mera. Denna tur var säsongens första med sämre väder så PRO:s gula cykelorm slingrade sig därefter åter in mot centrum i duggregnet.

Maj-Britt Norlander

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel