Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Centerpartister firade FN:s cykeldag

Under torsdagen firade Centerpartiet i Hudiksvalls FN:s internationella cykeldag. För Oppositionsrådet Caroline Schmidt och Centerpartiet är folkhälsan och miljön viktiga frågor - och därför är valet av cykeln som transportmedel enkelt. Enkelt är det däremot inte alltid att cykla säkert i Hudiksvall – då säkra cykelvägar i kommunen är en bristvara. Och för att uppmärksamma detta genomfördes Cykeldagen som startade på Delsbo busstorg.

Den första etappen gick längs riksväg 84:a mot Fredriksfors den nyaste tätorten i Delsbo. Vägen är tungt trafikerad och saknar helt vägren. I Fredriksfors finns två av bygdens större företag, Delsbo Candle och Delsbo slakteri. Nyligen lades ett medborgarförslag till kommunen om cykelväg den här sträckan, vilket togs upp under senaste kommunfullmäktige. Förslaget ska vidarebefordras till Trafikverket som ansvarar för 84:an.

Turen gick sen till Delsbo Forngård som ligger intill väg 305 som också är hårt trafikerad av tung trafik. Här precis som vid 84:an finns ingen vägren så cyklister och andra mjuka trafikanter måste dela vägutrymme med den tunga trafiken. Dagen avslutade i Hudiksvall, med cykling i rondellen vid Medskog som är trång och direkt cyklings fientlig. Färden gick sen mot Iggesund och Vidbo-Långsjön en sträcka som ska få cykelväg - men när i tid är lite osäkert, även om beslutet är klubbat av Trafikverket. Dagen avslutades på gågatan, mellan Guldsmeden och fyren, av en trött och nöjd Centerpartist som firat cykeldagen med råge.

Anette Spjutsvik

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel