Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Byskolan i Viksjöfors besökte storstadsuniversitet i England

På höstlovet åkte två lärare, två elever och en förälder från Viksjöfors skola till Coventry i England. Under fyra dagar fick vi se två grundskolor i Coventry, hela London genom London Eye samt hur flygplanstekniker utmanas på the Technical University of Coventry. Det var dock inte på grund av dessa fantastiska upplevelser som vi åkte dit, även om det blev en härlig bonus.

Vi ingår i ett projekt som heter ”rhythm4inclusion”. I projektet undersöker vi alternativa metoder för att få alla elever delaktiga i undervisningen, främst genom olika övningar i rytmik och dans. I projektet ingår förutom Viksjöfors skola tre universitet med forskare i specialpedagogik och teknik samt ett utbildningscentrum.

Ett exempel på hur vi arbetar är när vår gästlärare, en danspedagog från USA, kompletterade vår undervisning om fotosyntesen med att göra en dans som beskrev processen. Vi undersökte först vad eleverna hade lärt sig av lektionen i klass och sen vad de kunde efter danslektionen. Resultatet var tydligt: Dansen hade haft stor betydelse för deras förståelse och kunskaper om fotosyntesen. Bland eleverna hördes: ”Det kan jag för det har jag dansat!”

Detta är ett otroligt givande och spännande projekt, som med alternativa metoder ger eleverna större möjligheter att utvecklas och lära sig. Poesi, musik, dans, rörelse och att spela instrument kompletterar vår undervisning samtidigt som det gör oss glada.

Se också filmer på Youtube:

Coventry meeting day

Coventry Meeting 2 rhythm4inclusion 2019

Victoria Forsblom

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel