Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Bollnäs Senioruniversitet diskuterade boende och byggplaner

Föreningen BSU hade bjudit in chefen för samhällsplanering, Kjell Peterson och Ordföranden för Bollnäs Bostadsbolag Ulf Nyrén för att upplysa om sina planer för att utveckla kommunen.

En vältalig publikskara fick uppleva en kreativ spänning mellan kommunens planprocesser och bostadsbolagets sökande efter tänkbara områden och byggnadsinvesteringar inom ramen för dessa.

Bollnäs har fått en ny översiktsplan med vision fram till 2030. Den omfattar bl a bostadsområden, infrastruktur, handel och rekreation. Bollnäs kommun har nu 26 600 invånare exkl asylanter. En ökning med 500 personer 2014-2015. Det råder idag bostadsbrist och den har uppstått snabbt. Bostadsbolaget har 4 890 lägenheter, varav idag 0 (noll) är outhyrda. Kötiden varierar mellan 4 mån – 4 år. Det byggdes 161 lägenheter 2009. 2015 byggdes 161 lägenheter och nu är ytterligare ca 125 st på gång t o m 2020. Dessa ligger inom ramen för politiskt behandlade detaljplanebestämmelser, varför det bara är att köra.

Publiken fick sig även till livs en redogörelse för andra näraliggande byggnadsprojekt. Därför väcktes många tankar som vädrades under frågestunden.

Här är vad som förändrar stadsbilden de närmsta åren:

Nytt Resecentrum flyttning taxi, ombyggnad bussterminal, gångbro över järnvägen till Gärdet, hiss till spåren. Husbyggnation vid nuvarande taxi. Ny rondell vid Stadhusparkeringen. Bussgata Björktjära-Brånan. Långnäs förbättringar av bad, idrottsplats, camping, hamnpir. SJ-området.

Här klargjordes bl a att bostäder är uteslutna, tre byggnader har bevarandestatus, sanering av markföroreningar finansieras till 50 procent av Trafikverket, förberedande planering för en ev Bandyhall pga nyligen inlämnad intresseanmälan.

Benny Johansson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel