Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Blivande spelmän tränar i Norrbo

Flitens lampa lyser inne på Folkes, som är Norrbo hembygdsförenings klubbstuga vid hembygdsgården i Gammelsträng.

– Ett ... två ... tre ..., hörs taktstampandet från gruppen med nybörjarspelmän. De håller blicken stadigt fokuserad på spelledaren samtidigt som de kämpar med att hitta rätt toner och dra stråken rätt.

Spelledare Bodil Nylander berättar:

– Några av deltagarna har aldrig spelat ett instrument förut. En del har spelat något annat instrument, och någon har spelat några år - fast för 40 år sedan! Spelmanslaget är en mycket rolig form att lära sig spela i, samtidigt som den är rätt så förlåtande då man på samma sätt som i en kör känner trygghet i de andras toner.

Idén om ett spelmanslag för nybörjare föddes då ett par av Bodils vänner nämnde att de gärna skulle vilja spela fiol. Det visade sig även att det fanns fler intresserade. Hösten 2016 startade hembygdsföreningen därför en studiecirkel tillsammans med Vuxenskolan, varpå garderober och förråd genomsöktes efter fioler, som dock i flera fall behövde justeras av bygdens fiolmakare innan de var speldugliga.

– Vi har börjat från grunden, med att lära känna stråkens tyngd, hur man stretchar axeln, hur noter fungerar och sån't. Vi lärde oss tre folkmusiklåtar under hösten och nu under våren kommer repertoaren förstås att byggas på ytterligare samtidigt som vi jobbar på speltekniken, berättar Bodil.

På sommaren anordnas många spelmansstämmor runtom i bygderna; i Norrbo, Bjuråker, Delsbo, Gränsfors, Hassela m.fl… Ska gänget måhända ut på turné? Nybörjarna skruvar blygsamt på sig men naturligtvis lockar det att delta i de härliga folkfester som stämmorna är.

– Bra jobbat, nu tog vi oss ju igenom hela första reprisen! berömmer Bodil på vårterminens första träff.

– Jo men så är jag alldeles svettig också! skrattar Margret Asplin, född i Norrbo men nu boende i Hudiksvall.

Kristina Svensson från Delsbo håller med. Hon har kämpat hårt i kväll med att få fingrarna att gå åt rätt håll i den nya polskan och när det till sist lyckas är det en skön känsla som infinner sig.

Niklas Olsson har tidigare spelat trumma och gitarr och förklarar att det förstås har varit till viss hjälp att ha förståelse för rytm och strängar. Han försöker följa spelledarens råd att spela i alla fall tio minuter om dagen, för då lär man snabbt känna sitt instrument.

– Vi kallar oss för Folkes Folk eftersom vi är folk som spelar folkmusik i Folkes stuga säger Bodil, sätter fiolen till hakan och vänder sig till gruppen:

– Nu tar vi första reprisen igen, å ett ... två ... tre ...

Lena Bergils

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel