Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Biskop Karin höstens sista gäst i Brystugan

Det var aldrig någon tvekan. Trots att Vasaloppssöndagen och biskopsvigningen sammanföll den tredje mars i år, valde den 30-faldiga Vasaloppsåkaren Karin Johannesson biskopsvigningen. Och blev därmed Biskop Karin. Vasaloppet löste hon genom att köra öppet spår den här gången.

Det berättade hon när hon gästade Berga Brystuga som höstens sista gäst i serien ”I dörröppningen”.

Karin Johannesson, eller Biskop Karin som hon gärna kallas, har en gedigen bakgrund som teolog, docent i religionsfilosofi och författare till ett flertal teologiska böcker. Ändå var det inte självklart för henne att ställa upp i biskopsvalet. Beslutet tog tid och krävde en hel de funderingar och samtal med andra människor. För egentligen hade hon andra planer för sitt liv. Hon tänkte söka forskningspengar och skriva en bok.

Det är mindre än ett år sedan hon vigdes till biskop och en stor del av tiden reser hon runt i Uppsala stift för att lära känna församlingarna. Men det är under rubriken ”På kammarn” på Facebook som hon uppmärksammats av en bredare allmänhet utanför kyrkan. Där tar hon ofta utgångspunkt i enkla, vardagliga händelser eller saker, och gör sedan en personlig reflektion om livet utifrån detta. Utan att det blir banalt eller ytligt.

Samtalet i Brystugan påminde om livet självt. Det var nära till både allvar och skratt. Snabba kast mellan funderingar över livets djupa frågor, och spontana och roliga repliker.

I samtalet visade Biskop Karin att hon har förmåga att ge tänkvärda och begripliga funderingar och svar på våra existentiella frågor, det som vi ibland kallar livsfrågor, som exempelvis frågor om tro, lidande, andligt sökande, bön och meningen med tillvaron.

På den svåra frågan om det finns en mening med allt som sker, svarade Biskop Karin att mycket är helt enkelt meningslöst. Men det utesluter inte möjligheten att det kan få en mening.

Biskop Karin är en hängiven friluftsmänniska och gillar i särskilt skidåkning. Därför var det inte så konstigt att hon till slut fick frågan vad hon menar med att ”tron är min skidvalla”, som hon sagt i något sammanhang.

– Det är helt enkelt för att den kristna tron ger mig fäste i livet, riktning och stadga”, svarade Biskop Karin.

”I dörröppningen” i Berga Brystuga har utvecklats till en mötesplats för meningsfulla möten och samtal. Kvällen med Biskop Karin var den sista för säsongen, men serien återkommer med nya möten efter årsskiftet.

Anders Eklund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel